Šport objavil

Ženski nogomet: Timsko delo in poslušnost sta prednost

ŽNK Radomlje_SKLZ trening_www.velenje.info

Članice ŽNK Radomlje

Raziskave kažejo, da je moškim nogomet pomembnejši od žensk. Zamislite si kaj bi bilo, če bi bilo obratno. Dolgo časa je celo veljalo, da je nogomet moški šport ampak a je to res? V svetu kjer smo si enakopravni, razlik ni. In prav tako kot je moški sposoben skuhati zelo okusno jed, je tudi ženska sposobna igrati nogomet.

O novem ekipnem podvigu smo se pogovarjali s predsednikom ženskega nogometnega kluba Radomlje Urošem Juračičem in njihovim novim glavnim trenerjem članic, Milomirjem Mandičem, ki sta prepričana, da na področju ženskega nogometa obstaja ogromen potencial ne samo za ženske v tem športu temveč tudi za njihove uspehe na mednarodni ravni.

Milomir Mandič je v službi trenerstva že 23 let, pred tem pa je kot igralec nastopal v jugoslovanski in slovenski ligi kot igralec Olimpije, Slovana in Domžal. Po končani igralski karieri ga je nogometna pot zanesla v trenerske vode, kjer je treniral številna članska moštva od prve lige do nižjih MNZ lig. Deloval je kot pomočnik trenerja v 1. SNL pri SET Vevče, v 3. ligi v Radomljah, Dobu, Idriji, zadnjo sezono je vodil B ekipo Kalcerja iz Radomelj in jo v krstni sezoni popeljal iz druge v 1. MNZ LJ. Svoje znanje in izkušnje, ki jih je pridobil v moškem nogometu pa bo sedaj prenesel tudi na dekleta.

ŽNK Radomlje je mlad klub, ki je bil ustanovljen aprila 2012. Ekipe deklet (katerih starost se giblje od 7 do 35 let) so strukturirane v različne starostne skupine DU9, DU11, DU13, DU17 in ČLANICE. V Radomljah trenutno trenira 100 deklet, 25 pa je članic, ki jih danes vodi in trenira Milomir Mandič.

Glede na pretekle izkušnje trenerstva z moškimi nogometnimi ekipami, nam zaupajte, kakšna je pravzaprav razlika sedaj, ko se soočate z treniranjem deklet?

Milomir Mandić pri treningu uporablja Recoil 360 http://bit.ly/trakzatreningzUporom

Milomir Mandić pri treningu uporablja Recoil 360
http://bit.ly/trakzatreningzUporom

»Prva razlika je zagotovo že v sami fizionomiji. Ne gre za to, da so moški fizično zmogljivejši kajti to je neizbežno, je pa dejstvo, da so ženske veliko bolj vztrajne in se zaradi globjega timskega cilja toliko bolj zavzemajo, da dosežejo tisto maksimalno fizično pripravljenost, ki je nujno potrebna za dober rezultat. Res je tudi, da so tehnična taktična znanja zaenkrat praktično še v razvoju.

Druga razlika je prilagodljivost. Zaradi globoke zmožnosti empatije so dekleta toliko bolj nagnjena k razumevanju drug druge in imajo med seboj toliko večji in boljši prijateljski odnos. Rivalstvo ni tako intenzivno, dekleta so zelo poslušna in radovedna v tem kar počnejo kar predstavlja prednost. Namreč, to so pomembne vrednote timskega dela, ki zagotavlja zavidljiv rezultat celotne skupine. Moški nekako težje sprejemajo razliko v letih kajti večkrat se zgodi, da starejši dajo mlajše na stran.«

 

Pokrovitelj prispevka: Vadbeni center Telodrom

Kaj je z vidika trenerja vaše glavno vodilo za bodoči klub ŽNK Radomlje?

ŽNK Radomlje SKLZ diagnostični trening www.telodrom.com

Kombinacijska vaja: Uporni trak in sonožni poskoki čez hitrostne ovire SKLZ

»Še enkrat delo, delo, delo, kajti le tako bomo dosegli željene rezultate. Po dopustih in pripravah sedaj v avgustu je najpomembneje, da dekleta spodbujam k rednem prihajanju na treninge in na delovne navade, ki nas bodo skupaj pripeljale do zastavljenega cilja. Trenutne fizične priprave, ki jih imamo, so le korak bližje k odlični pripravljenosti tudi na osebnostni ravni posameznega dekleta.«

ŽNK Radomlje ima kljub kratki zgodovini ženskega nogometa lepe uspehe že sedaj. Lanski cilji članske ekipe so bili od devetih obstoječih ekip doseči 5. mesto v slovenski ženski nogometni ligi (SNŽL). Z uvrstitvijo na 3. mesto v 1. SNŽL je bil cilj več kot presežen, kar je bil samo dokaz, da ženski nogomet v radomeljskem prostoru dosega svoje mesto. S tekmo prvega kroga SŽNL 2012/13, proti aktualnim prvakinjam ŽNK Pomurje Beltinci, so članice ŽNK Radomlje doživele prvo prelomnico, ki jim je odprla vrata do novih izzivov. Članice so se v svoji krstni sezoni uvrstile tudi v polfinale ženskega pokala. Lep uspeh pa so dosegla tudi dekleta v mlajših kategorijah. Dekleta U17 (do 17 let) so sezono zaključila na končnem 5. mestu, dekleta U14 (do 14 let) so osvojila končno 3., dekleta U12 (do 12 let) pa končno 4. mesto v državi. Navkljub lepim rezultatskim uspehom, v klubu opominjajo, da pri mlajših kategorijah rezultati niso na prvem mestu, temveč poskušajo čim večjemu številu deklet omogočiti igranje nogometa, druženje, jih priučiti delovanja v skupini in razviti celostno podobo deklet ter jih vzgajati v zdrave in uspešne osebnosti.

S predsednikom ŽNK Radomlje Urošem Juračičem smo spregovorili o prihodnosti kluba. Zaupal nam je, da je radomeljski klub eden redkih, ki ima štiri usposobljene in izobražene trenerke za delo z mladimi. Želijo si, da bi v mladinskem pogonu imeti na trenerskih mestih le dekleta, ki pa morajo za opravljanje trenerstva doseči potrebno izobrazbo (trenersko licenco), pri čemer jim v klubu tudi pomagajo. Klubu je prav tako v interesu skreirati še mlajše ekipe v starosti pod 9 in 11 let, zato bodo v prihajajočem šolskem letu pričeti s krožki na osnovnih šolah v Domžalah z okolico – Nogometna kordinacija za dekleta. V Radomljah razvijajo tudi akcijo »Dekleta si želijo nogometa«, katere osnovni namen je približati nogomet vsem dekletom in jim omogočiti treniranje v klubih pod vodstvom strokovno usposobljenih trenerk in trenerjev.

Kakšni so cilji ŽNK Radomlje v prihodnosti?

»Kar se tiče članic ŽNK Radomlje, je glavni cilj ostati v vrhu 1. SNŽL, oz. se mu še približati. Pri mlajših kategorijah pa smo si postavili cilj, da bi ob koncu sezone v našem klubu treniralo 100 deklet v kategorijah od U9 do U17. Ciljev v rezultatskem smislu si pri mlajših dekletih ne postavljamo, želje trenerjev pa so, da bi jih najmanj ponovili, če ne že presegli. Prepričani smo, da nam bo s pravilno filozofijo in odličnimi medsebojnimi odnosi tako v ekipah kot znotraj kluba to tudi uspelo. Eden izmed ciljev pa je tudi popularizacija ženskega nogometa. Na vse pretege se trudimo in poskušamo širši javnosti približati ženski nogomet, zato smo pripravili našo spletno stran http://www.znk-radomlje.si, redno pa objavljamo tudi slike in poročamo z dogodkov na našem Facebook profilu. Nujno moram omeniti naše starše, pristaše, navijače, podpornike in pokrovitelje kluba, brez katerih danes najverjetneje ne bi stali tukaj in govorili o svetli prihodnosti Ženskega nogometnega kluba Radomlje. Naj se ob tej priložnosti vsem skupaj lepo zahvalim in verjamem, da bomo tako kot do sedaj sodelovali tudi v bodoče.«

Ekipi ŽNK Radomlje pa v prihodnosti tudi mi želimo veliko zmag in prave osredotočenosti k uspehu in razvoju ženskega nogometa.

Lara Ivanuša - Hitrostno padalo - ŽNK Radomlje

Lara Ivanuša – Hitrostno padalo – ŽNK Radomlje

Lara Ivanuša Star Kick nogometni pripomoček SKLZ www.sportnaoprema.si

Lara Ivanuša je pokazala zakaj jo štejejo med najboljše

ŽNK Radomlje_Priprave Bohinjska Bistrica_www.velenje.info

Diagostični trening sta opravila Mito Šinkovec in Dalibor Todorović iz vadbenega centra Telodrom

 

 

Intervju zapisala: Alenka Zapušek

 

You must be logged in to post a comment.

Ostale objave iz sekcije

 • Intervju z Gašperjem Predaničem: Vse premorem v njem, ki mi daje moč!

 • Intervju z Matevžem Kolešo: “Lanska sezona je naredila tektonske premike v zgodovini kluba.”

 • 25 VAJ Z MEDICINKO, KI JIH MORATE PREIZKUSITI

 • Intervju z Anejo Simončič: Vera vase je trdna podlaga za uspeh

 • Intervju z Juretom Pelkom: Naredi danes čim več, da boš jutri boljši

 • Intervju z Luko Janežičem: » Vem, da bom v atletiki uspel«

 • Judoist Vito Dragič je praznike preživel na drugačen način

 • Intervju z Denisom Šketakom: »Zbujam se z vizijo, treniram s strastjo in pišem svojo zgodbo.«

 • Intervju z Andražem Kavko: Biti prodoren ni le vrlina, je odločitev

 • SANDI ČEBULAR 1. STRELEC SKL

Všečkajte našo stran