Novice objavil

Ženske – vsak torek ob 17. uri je vaš čas! Čvek, dobra hrana, vina izpod ženskih prstov!

Nekateri pravijo, da smo v obdobju, ko svetu vladajo ženske. Namreč, vse več je poklicev, po katerih so včasih posegali le moški, danes pa vidimo, da so v njih uspešne tudi ženske (npr. voznice tovornjakov, avtobusov, vse več jih je na vodilnih generalnih direktorskih mestih, ministrice so, vojakinje, policistke, … vse več je pa tudi vinark).

velenje2
No, in pri slednjih se velja malce ustaviti. V azijski restavraciji Shambala na Križevniški ulici 12 v Ljubljani, je namreč v tem tednu potekal zanimiv vinsko-kulinarični dogodek z naslovom Ženske v vinarstvu. Prisotnih je bilo 12 vinark (kasneje se je pridružilo še eno podjetje s to dejavnostjo). Prav vsaka od vinark je s seboj prinesla svojo edinstveno osebno zgodbo: nekatere so bile v tem poslu že od nekdaj, pa so šele sedaj vstopile nekoliko v ospredje, druge so podedovale velik vinograd in si rekle, da bodo same poprijele za delo od a do ž, spet tretje pa so se odločile, da bi njihovo vinarstvo moralo biti bolj ekološko in ker prej tega v njihovem družinskem podjetju niso počeli, so se same lotile zadeve.

velenje4
Na novinarski konferenci so se najprej predstavile, nato pa je po celotnem prizorišču restavracije Shambala potekal mini hišni vinski sejem, na katerem so obiskovalci lahko s kozarcem v roki krožili od vinarke do vinarke in degustirali njihova vina.

velenje6
Dogodek je nastal na pobudo lastnice restavracije Shambala, Manje Pavšič ob tesnem sodelovanju s svojo hčerjo, Nano Žargi (na fotografiji) in pa znano slovensko sommelierko Miro Šemić (sommelierka III. stopnje, predavateljica o kulturi pitja vina in organizatorka vinsko-kulinaričnih večerov ter vodja Male vinske šole za ženske, ki so jo ženske zelo vzljubile). Mira na dogodku žal ni bila prisotna.

________________________________________________________________

Dogodek Ženske v vinarstvu pa je v Shambali le povod prihajajočim ženskim dogodkom. Odslej najprej bodo namreč v Shambali vsak torek ob 17. uri potekala družabna srečanja, poimenovana Shambala povezuje ženske. Ideja je, da se ženske na ta dogodek, prijavijo preko Facebook skupine. Prijavijo se lahko same ali pridejo v družbi prijateljic. “Ženska miza” z azijskimi dobrotami in pa vini ženskih vinark bodo seveda tudi na voljo. Torek ob 17. uri, ko je ura ravno pravšnja za pozno kosilo ali zgodnjo večero, je po mnenju lastnice Manje in  hčere Nane, ravno pravšnja za žensko druženje, snovanje novih idej, mreženje, razširjanje novih poznanstev in krepitev ženske samozavesti.
________________________________________________________________

velenje7
Za tiste, ki so zraven okušanja in druženja v Shambali, želeli  spoznati še več podrobnosti v povezavi s kulturo pitja vina,  je potekala tudi delavnica, pod vodstvom Jožeta Rozmana (na fotografiji skupaj z Nano Žargi), publicista in predavatelja o vinih in kulinariki, someljeja ter degustatorja.

velenje5

Kako je torej biti vinarka? Je to težak poklic?

Dušica Šibav iz vinarstva Šibau pravi: “Delam iz srca. To je po eni strani najtežje, po drugi pa najlažje. Da najdemo naravo, to je bistvo. Narava je naredila dva spola, zato da se doplnjujemo. In vino je vino, ni moško ali žensko. Pristno vino je meni prioriteta. Delam pa vse sama od a do ž. Ni mi težko. Ko vidim rezultat, vem, da se je izplačalo.”

Iz Štajerske je prispela Simona Šuman, ki je predstavila Eko vina Šuman in smeje razložila: “Imamo tri otroke in včasih imam občutek, da sem kot miška, ki je prilezla iz neke luknje in se vsega učim na novo. Ko so bili otroci majhni, nisem mogla biti tako dejavna, zdaj pa sem vedno bolj. Mi res delamo vse po naravnih postopkih, škropimo s preslico in koprivami in morami reči, da bolj zadovoljna ne bi mogla biti. Pustim možu, da je enolog v kleti, jaz pa sem dobra v komuniciranju, zato poskrbim za marketing in dobro voljo. To je bistveno, dopolnjujemo se. “

Lidija Kupljen je s seboj prinesla steklenice vina Kupljen in razkrila: “Jaz sem se priženila v vinarstvo Kupljen v Jeruzalem, poznala sem bolj ali manj cviček, ker sem Dolenjka, tako da morate vedeti, da mi ni bilo ravno lahko. Mislim, da imamo ženske veliko adutov, kot so odprtost, prijaznost, imamo mehke faktorje in v tem smo dobre. Moški imajo raje številke, zmrznejo, ko se morajo družit neuradno, ženske smo pa ravno v tem dobre. Ampak dopolnjevanje je glavno”

Larisa Žibrik, ki je predstavljala Klet Vipava 1894 pa je poudarila: “Megeneracijsko dopolnjevanje in pa dopolnjevanje med spoloma je bistvo.”

velenje3
Vse vinarke, ki so bile prisotne v Shambali na dogodku Ženske in vino:

Jeruzalem – Svetinje: Lidija Kupljen – Vino Kupljen
Slovenske Gorice: Simona Šuman – Eko vino Šuman
Slovenska istra – Montinjan: Laura in Elizabet Bordon – Vino Montis in Eko Laura
Brda: Dušica Šibav – Vinarstvo Šibau, Valerija Simčič Kalan – Vina Marjan Simčič, Anita Mavrič – Vinarstvo Mavrič Danilo, Katja Kabaj Morel – Vinarstvo Kabaj, Meri Mavrič – Belica vino
Italija – Oslavje – Collio: Lara Kosič – Primosic vina
Vipavska dolina: Ingrid Saksida – Vinarstvo Saksida, Larisa Žibrik – Klet Vipava 1894, Anica Ferjančič – Vina Ferjančič
Pridružila se je pa tudi: Pineau Reynac uvoznica, Romana Razgor – Ekskluzivna darila d.o.o.

velenje1
Seveda ni manjkala niti Petra Rutar, vodja Vinoteke Brda, ki je predstavila društvo Ženske in vino. Le-to, kot že samo ime društva pove, povezuje ravno ženske in vino. Vsak zadnji torek v avgustu pa imajo na Ljubljanskem gradu tudi velik vinsko-kulinarični dogodek Brike v mestu. Letos pa ga bodo nadgradile v še bolj udaren naziv: Brike in Štajerke v mestu.

Restavracija Shambala s takšnimi (in mnogimi drugimi dogodki, ki so v restavraciji vedno pogostejši) dokazuje, kako je restavracija lahko izjemno mesto za druženje, nova poznanstva in družabne dogodke z zanimivo in predvsem poučno vsebino.

 

 

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran