Moj dom objavil

Vrtnarjenje je božje opravilo

Dolga, mrzla, mokra zima se počasi poslavlja in čas je za rojstvo novih idej na domačem vrtu. Izboljšajte in prilagodite ga lahko na veliko načinov ter tako napravite ogromno razliko v smislu produktivnosti, vizualnega izgleda ali uporabe. Vrt ima toliko različnih dimenzij, da svojega vrtnarja nikdar ne pusti na cedilu, predvsem, ko se gre za ustvarjalnost in navdih.

Pomlad je letni čas, ki ga vsak vrtnar željno pričakuje kajti takrat se vrne v svoj vrt, si z nasmeškom umaže roke in preživlja čas v negovanju cvetja in zelenjave. Ne glede ali to napravi vsako leto ali pa se na pot poda prvič, pomembno je, da napravi okolju prijazne odločitve.

Vsako novo zasaditev opravite takrat, ko to začutite. Ker je nagnjenost k gosti posaditvi dreves in grmovnic velika, je dobro razmisliti o razdalji sajenja. Odprtje zaraslih površin vam daje nove možnosti vrtnarjenja in dovolj prostora za igro. Kar se je nabralo v času, ko obdelovanje ni bilo možno, lahko s škarjami nekajkrat letno odstranite. Nezaželeni poganjki se bodo sicer na vse pretege trudili prikrasti nazaj, a z budnostjo očesa dobrega vrtnarja jim to ne bo uspelo.

Dobro je začeti z osnovami. Torej, kaj zemlja potrebuje in česa ne, je ključnega pomena. S celovito analizo lahko opravite testiranje tal, da boste spoznali zemljo, ta bogat dar planeta, ki nam daje življenje. Nato se je dobro osredotočiti na čimbolj neškodljive načine, ki bodo pleveli, največjemu morilcu vrta, onemogočale dostop do vaših sadik. Preden naredite koktejl uničevalcev plevela, lahko izberete poceni in varno rešitev – star časopisni papir. Preprosto ga položite s 4 do 6 listov na debelo in ga poškropite z vodo. Papir ne bo prepuščal sončnih žarkov skozi ter tako pleveli omogočal rast, ki samo čaka, da prileze ven. Hkrati bo spodbujal deževnike k temu, da bodo razgraditi papir in obogatili zemljo v lastnem procesu. Po svoji želji pa presodite ali želite pokriti papir z listjem ali pokošeno travo. Seveda ne smete pozabiti na sod deževnice, ki je ponavadi nameščen zunaj tako, da čimbolj učinkovito in seveda brezplačno oskrbuje vrt z vodo tudi v času toplejših mesecev.

Na vprašanji kaj in kdaj saditi, je najbolje, da se obrnete na setveni koledar, ki vam bo s pomočjo energije kozmosa nudil koristne nasvete in vam pomagal, da bodo vaše rastline zdrave, pridelek pa obilen. V aprilu je primerno sajenje plodovk, sadja, korenovk, gomoljnic, čebulnic, oljnic in cvetja. Od solatnic, kapusnic in špinačnic lahko izberete blitvo, motovilec, špinačo, endivijo, sladki janež, por in še nekaj vam najljubših.

Pomladni tradiciji lahko dodate noto znanja o čebelah, ki vam bodo z opraševanjem rastlin pomagale, da vaš vrt bujno raste. Prekrasne pikapolonice so izjemno koristne saj bodo v vašem vrtu z veseljem požrle listne uši, ki so znane po tem, da napadajo okrasne rastline. Pravzaprav lahko te koristne hroščke kupite danes že preko spleta ali v nekaterih vrtnih centrih.

Preden se z vrtnarskimi rokavicami in vrtnim orodjem podate novim dogodivščinam naproti, lahko brezskrbno pripomorete k rasti vašega sanjskega vrta z okolju prijaznimi rešitvami brez strahu, da bodo pri tem trpele vaše finance. Kar je najpomembneje, poskrbeli boste za svoj pridelek, v katerega ste vložili svojo ljubečo energijo. V zameno pa ne boste dobili drugega kot nagrado za vložen trud. Mati zemlja vedno da, kar sprejme in to je ljubezen.

Avtorica: Alenka Zapušek

You must be logged in to post a comment.

  • Kuhinja – prostor, kjer je idealno funkcionalno

  • Vrtnarjenje je božje opravilo

  • Zgradite dom s pametnim načrtom

  • Varno doma, kdor ga ima

Všečkajte našo stran