Turizem objavil

Veste, kdo je začetnik pivovarstva v Sloveniji? Kaj pa za pivo Kukec ste že slišali?

V teh dneh, ko napitka iz hmelja in žitaric zagotovo ne manjka na vaših mizah, boste zagotovo veseli novice, ki vas bo še kako obogatila in vam razložila marsikatero skrivnost o tem, kako je Savinjska dolina pravzaprav pričela svojo pivovarsko zgodbo in katero je prvo avtohtono slovensko pivo.

hmelj22Po odgovor na tovrstna vprašanja in razkritje skrivnosti, je pravi naslov Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu. Za nadgradnjo pa lahko obiščete še Pivovarno Laško in celjski grad. Izlet je več kot čudovita izkušnja, podobnosti o njem, si lahko preberete tudi na spletni strani Turizma Žalec.

Vrnimo se k prvemu slovenskemu pivu in Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu.

hmelj31

V prelepo in sodobno opremljenem Ekomuzeju, ki se nahaja v obnovljeni sušilnici hmelja, lahko izveste vse in še več o začetkih pivovarstva in hmeljarstva na Slovenskem.

lasko5
Po muzeju vas popelje strokovno vodstvo, podkovano s prenekatero zgodovinsko pivovarsko zgodbo, na koncu pa sledi seveda pokušina prvega slovenskega piva – Kukec.

hmelj21
Ja, pa smo vam izdali skrivnost – gre za Kukca, ki ga lahko v muzeju poskusite v blond (svetlo) ali temni (črno) izvedbi.

hmelj23Se jih še spomnite?

hmelj25Kaj pa Bandidos Ice?

hmelj26Kaj pa ta Zlatorog?

Pivo Kukec je svoje ime dobilo po žalskem pivovarju, lastniku pivovarne Žalec, Simonu Kukcu. Gre za pravo savinjsko pivo, ki je bilo prvo varjeno iz hmelja Spodnje Savinjske doline.

Nekaj besed o Simonu Kukcu:

Da boste ob pivu prijateljem znali povedati, kakšno “bistroumno”, na plano s podatki:

– Simon Kukec velja za najpomembnejšega pivovarja, ki ga Laščani imenujejo oče laškega piva. Rojen je bil leta 1838 kot sin malega posestnika v Povirju pri Sežani. Starša sta bila kmeta. Po osnovni šoli se je zaposlil na železnici. Aktivno vojsko je služil 12 let in dosegel čin narednika.

hmelj27
Leta 1880 sta se skupaj z ženo Ano naselila v Trbovljah in tam vzela v zakup rudniško restavracijo Bratovske skladnice. S tem sta toliko zaslužila, da sta se z družino leta 1887 naselila v Žalcu, kjer je Kukec nakupil toliko nasadov hmelja, da je veljal za veleposestnika. Od Žuževe vdove je kupil nekdanjo staro pivovarno, ki jo je leta 1842 ustanovil žalski posestnik Franc Žuža. Varil je kotel te pivovarne, v kateri je pivo varil Franc Reil.

hmelj28
Kukec je v letih 1891/92 povečal žalsko pivovarno, jo povsem posodobil, ter ji dodal lastno sladarno. Poleg pivovaritelja, kletarja in treh sodarjev je bilo v njej zaposlenih še 50 delavcev in štirje uradniki. Leta 1891 je bila zgrajena in za promet odprta železniška proga Celje – Velenje, ki je omogočala lažji transport in povečala promet blaga skozi Žalec: zlasti premoga, pa tudi hmelja in piva.

hmelj29

To mu seveda še ni bilo dovolj, zato je 10. avgusta 1889 Kukec na dražbi kupil še bližnjo pivovarno v Laškem (tedaj laški trg). Obe pivovarni je združil in ju imenoval Združene pivovarne Žalec in Laški trg. Pivovarno v Žalcu je vodil sam, v Laškem pa je bil ravnatelj njegov sin Edvard. Hči Aneta, ki se je pozneje poročila z laškim trgovcem Konradom Elsbacherjem, je bila glavni knjigovodja (1895-1902). Kukec je tudi laško pivovarno vsestransko izpopolnil, jo povečal in opremil z boljšimi stroji in opremo. Uvedel je strogo produkcijsko delitev dela po oddelkih.

muzej

Z dobro organizacijo v Laškem mu je uspelo doseči v času najboljše gospodarske rasti po 30.000 do 35.000hl piva, v Žalcu pa od 15.000 do 20.000 hl piva letno, čeprav se je moral boriti z močno konkurenco domačih pivovarn ter pivovarn v Grazu in Leobnu. V Žalcu je bila pivovarna tedaj edino podjetje, v Laškem pa je bil med več nemškimi podjetniki edini Slovenec. Zaposloval je samo slovenske delavce in nameščence. Ker je slovenskih strokovnjakov za pivovarništvo ni bilo, je raje zaposloval Čehe kot Nemci, kar je bilo v tistih časih ob narodnostnih bojih na Slovenskem Štajerskem zelo pomembno. Kukec je umrl leta 1910.

hmelj30
Po Kukcu morate izlet nadaljevati v Pivovarni Laško, kjer se boste načudili, kako stroji opravijo celotno proizvodnjo, vključno s polnjenjem steklenic.

lasko1
Tradicija pivovarstva v Laškem sega v daljno leto 1825, ko je medičar in lectar Franc Gayer zvaril prvi vrček piva.

lasko2Za orientacijo, kako hitro poteka polnitev: 60.000 steklenic na uro.

lasko3Tukaj poteka fermentacija – 24 fermentatorjev po 4.000 hektolitrov.

Pivovarna Laško je iz lokalne pivovarne prerasla v vodilno proizvajalko piva in z ostalimi podjetji v skupini v vodilno proizvajalko mineralnih in naravnih vod ter brezalkoholnih in drugih pijač na slovenskem trgu.

lasko4Degustacija laškega piva ob slanih prigrizkih.

Na ogledu lahko spoznate tradicijo in sodobne postopke varjenja piva v najstarejši pivovarni na Slovenskem in na koncu nazdravite z vam izbrano izvedno laškega piva v prav posebni muzejski pivnici.

Še več idej za izlete najdete na spletni strani Turizem Žalec.

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran