Moj dom objavil

Varno doma, kdor ga ima

Varen-dom-www.velenje.info_1-730x456Okoljska problematika v veliki meri opozarja na onesnaževanje zraka, ki ga vdihujemo. Zavedati pa se je treba, da ni pomemben le svež zrak v naravi, pomembno je tudi kakšno ozračje imamo doma, torej tam, kjer se prebujamo, sproščamo, delimo trenutke z najdražjimi, skratka, kjer živimo v toplem zavetju in stran od zunanjih vplivov.

Dimnik je kot sestavni del kurilnega sistema zagotovo eden najboljših izumov, ki je ogromno prispeval k napredku odstranjevanja dima iz stanovanj in hiš, s tem pa ljudem omogočil prijetno bivanje v lastnem domu. Toda, če vaš dimnik in kurišče že precej časa nista bila vzdrževana in očiščena, potem lahko iz umirjenega ognja hitro nastane nevarno stanje. Zaradi nabiranja katranskih oblog pride do oviranega pretoka zraka, ki povzroči nabiranje saj in dima v notranjosti. Čeprav velik del vzdrževanja in čiščenja dimnika lahko izvedete sami, je napaka v delovanju znak, da vaš dimnik potrebuje temeljit pregled, ki pa ga je sicer treba opraviti vsaj enkrat letno. Ne pozabite, da je za prijetno ozračje pomembno, da si zagotovite varno delovanje kurilnega sistema.

Požarna varnost je dokazilo o zanesljivosti vsakega objekta in hkrati preventivna varnost, s katero si zagotovite varno delovanje kurilnega sistema. Tisti, ki se zavedajo pomembnosti požarne varnosti, poskrbijo tudi, da s strokovnim znanjem pristopijo resno h gradnji dimnika seveda z namenom poštenega odnosa do stranke in njihovega zadovoljstva.

Pri nakupu in sanaciji dimnika je bolje, da ne gledate na to kot finančno breme kajti posledice, ki jih lahko pustijo razpoke, slab dovod zraka, porušen dimnik in številne druge nepravilnosti, so lahko velikokrat usodne. Ko v dimniku zagori, se lahko zgodi, da je že prepozno zato nima smisla razmišljati o strošku, ki ga situacija prinese temveč o zaščiti, ki je nujno potrebna, da se težava ne ponovi. Najboljši čas za sanacijo je po in pred kurilno sezono predvsem zato, da je bivanje na toplem prijetno.

Ogrevalni sistem mora biti dobro načrtovan in v skladu z načrtom tudi kvalitetno narejen. Uporabniki se morajo zavedati odgovornosti do kurilnih naprav in dimnikov, uporabljati primerno gorivo ter primerno vdrževati naprave, da ne proizvajajo več dimnih plinov, kot je dovoljeno.

Ker je tip dimnika, peči in kurišča odvisen od objekta, je bolje, da izbiro prepustite strokovnjakom, ki bodo poleg montaže ali sanacije poskrbeli za pravilno delovanje dimniškega sistema. Dimniki na trdo gorivo, olje ali plin so izbira, ki jo lahko koristi uporabnik z namenom, da si zagotovi kurilni sistem, ki mu najbolj ustreza. Dobro je izbrati dimnik z odličnimi toplotno-izolacijskimi lastnostmi, zunanjim plaščem, ki zagotavlja varnost in stabilnost, cevjo, ki je odporna na visoke temperature ter seveda s keramično tuljavo, ki izpolnjuje kriterije kakovosti in uporabnosti po točno določenih standardih.

Pokrovitelj članka: Dimniki drev; www.dimnikidrev.si

Avtorica: Alenka Zapušek

 

 

You must be logged in to post a comment.

  • Kuhinja – prostor, kjer je idealno funkcionalno

  • Vrtnarjenje je božje opravilo

  • Zgradite dom s pametnim načrtom

  • Varno doma, kdor ga ima

Všečkajte našo stran