Turizem objavil

Variacije: Turist, kod gre tvoja pot?

avtor:Mateja Podvratnik

Ob razmišljanju, kaj priporočiti obiskovalcu šaleške doline, me je misel vodila v rdečo nit: dolina je svoj razcvet doživela tudi po zaslugi rudarjev. Nič kaj privlačno, bi morda pomislil marsikateri nejeverni Tomaž. Pa vendar, dovolite, da vas popeljem po eni od poti, ki se razlikuje od drugih krajev Slovenije.

Velenje se ponaša z najglobljim muzejem premogovništva v Sloveniji. 160 m pod zemeljskim površjem je na voljo vpogled v življenje rudarjev, najgloblja jedilnica, vožnja s podzemno železnico, z malo sreče pa na vas čaka prireditev, ki je tam kar pogosta obiskovalka. Naj omenim nekaj preteklih: koncert skupine Laibach, stand up večer s slavnimi obrazi, poker turnir… Če prihajate v Velenje, da bi si s svojo polovico obljubili večno zvestobo,  je tam za vas najnižje ležeča kapelica. V premogovniku so posebej ponosni, da so obisk muzeja omogočili tudi invalidom.

velenjski rudnik www.velenje.info

vir: http://muzej.rlv.si

Šaleška gruda nudi užitke zemeljskih globin tudi v drugačnem agregatnem stanju. Terme Topolšica imajo svoj izvir čiste in žive vode, bogate z natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem, stroncijem, železom, fluoridom, jodom, nitrati in sulfati in kar je še teh zdravilnih reči. Obiskovalca oskrbijo z vsem potrebnim, da bi zmogel svojo pot nadaljevati čil in okrepčan.

 

Terme Topolsica www.velenje.info

vir: http://www.terme-topolsica.si

V hiši mineralov v starem Velenju je preko 2000 eksponatov, zbranih s celega sveta. Opal, safir, diamant, smaragd, uranov peščenjak in še mnogo drugih je zbral g. Jože Rihtar in jih prijazno ponudil na ogled. Ponašajo se z edinstvenim kosom jantarja, ki je bil najden v velenjskem premogovniku. Minerale lahko doživite tudi skozi oči multimedije, različnih delavnic, za spominek pa je na voljo prodajni del.

 

Jantar iz velenjskega premogovnika www.velenje.info

Jantar iz velenjskega premogovnika

   foto: Katja Ferlin

Nedaleč stran od hiše mineralov stoji gostilna s prijaznim imenom. Sonce. Makedonska kuhinja kaže na narodno mešano prebivalstvo našega mesta. Tavče gravče, kajmak, vešalica, pečene paprike znajo zlesti globoko pod kožo.

 

Makedonska kuhinja www.velenje.info

vir: http://privoscite.si

Ko so oči in kosti turista utrujene, jih lahko položi v hotel s štirimi zvezdicami, ki je dobil ime po reki, ki se vije tod okoli. Za sladke sanje pa poskrbi 5 slaščičark, ki dnevno pripravlja sveže torte.

Gorenje gostinstvo www.velenje.info

vir: http://www.gorenjegostinstvo.si

 

 

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran