Turizem objavil

Turizem v Sloveniji

Turistične agencije v Sloveniji se v pretežni meri ukvarjajo z outgoing turizmom, torej njihova ponudba v večji meri zajema potovanja namenjena Slovencem, ki želijo potovati v tujino. Temu je najbrž tako predvsem zaradi dejstva, da je outgoing turizem v Sloveniji trenutno donosnejši kot incoming turizem. Na žalost nižje udejstvovanje turističnih agencij na področju incoming turizma zavira razvoj incoming turizma v Sloveniji, saj imajo tuji turisti, zaradi prekomernega osredotočanja turističnih agencij na outgoing turizem, zelo omejeno ponudbo. Skladno s tem je povprečna doba bivanja tujih turistov razmeroma kratka in je v letu 2011 znašala zgolj 3 dni.

tourism slovenia 2

V Sloveniji je organiziranih več združenj, ki se ukvarjajo s spodbujanjem tako outgoing kot tudi incoming turizma. Če že govorimo o turističnih agencijah, eno izmed združenj – Združenje turističnih agencij Slovenije (ZTAS) – združuje 50 agecnij iz celotne Slovenije, in s tem zajema približno 75% vseh agencij. Kot slovenske turistične agencije, se tudi ZTAS pretežno ukvarja s spodbujanjem outgoing turizma. Njihovo poslanstvo je v največji meri izraženo z navedbo citata Alme Karlin: »Gnezdo ti lahko postane Svet.«.

Glede na to, da torej turistične agencije iz ekonomskih razlogov za incoming turizem ne skrbijo toliko kot za outgoing turizem, odgovornost za to pade na ramena drugih združenj in organizacij. Zelo zgledno to odgovornost sprejemajo Turistično informacijski centri (TIC), Turistična zveza Slovenija ter portal Slovenija.info. Ti spodbujajo tako domači, kot tudi incoming turizem. Na njihovih spletnih straneh so v več evropskih jezikih na voljo informacije o oddihu v Sloveniji, slovenskih kulturnih in naravnih znamenitostih, ponudnikih turističnih storitev, najbolj obiskanih slovenskih turističnih točkah in podobno.

Kar v Sloveniji pogrešamo in za kar menimo, da bi tujce še bolj pritegnilo ter podaljšalo njihov oddih v naši prelepi deželi, so partnerstva med ponudniki turističnih storitev. Pogrešamo partnerstev med restavracijami, hoteli, muzeji, organizatorji dogodkov in ostalimi ponudniki turističnih storitev v obliki nudenja paketnih cen ob obisku več turističnih destinacij, partnerskih popustov, promoviranja ostalih turističnih destinacij tako na lokalni, regionalni kot tudi nacionalni ravni. S spodbujanjem in omogočanjem povezovanja ponudnikov turističnih storitev na vseh ravneh bi pritegnili turiste, da se po ugodni ceni odpravijo na raziskovanje ostalih krajev v Sloveniji in zato ostanejo na oddihu pri nas še dan dlje.

Pri partnerskih povezovanjih ponudnikov turističnih storitev nas na lokalni ravni navdušuje predvsem ideja povezovanja vseh ponudnikov, na nacionalni ravni pa želimo poudariti pomen povezovanja med destinacijami s podobno tematiko. Če tujec obišče Ljubljanski grad želimo, da ga tam tako s promocijo, kot tudi s ponudbo paketne cene ali popusta, navdihnejo še nad obiskom Muzeja na Blejskem gradu, Starega gradu Celje in ne nazadnje tudi Velenjskega gradu, ki je eden izmed najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji. V takšno paketno ponudbo bi za pritegnitev turistov morale biti zajete tako ponudbe transporta, nastanitve in tudi vstopnine.

Glede na uspešnost delovanja TIC-ov ter portala Slovenija.info želimo, da bi takšna partnerstva in paketne ponudbe še naprej spodbujali na teh točkah. Tu vidimo možnost za vstop lokalnih .info portalov, ki bi s pomočjo lokalnih TIC-ov v posebni sekciji namenjeni turizmu promovirali takšna partnerstva in ponudbe ter dali tujim in domačim gostom navdih za čim daljši oddih v Sloveniji.

Zapisala: Maša Ipavic

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran