Novice objavil

Testenine brez OH, brez glutena in skoraj nič kalorij!

Le kdo ne mara testenin? Jed, ki jo lahko pripravimo na tisoč načinov. Mesne, veganske, samo s tržaško omako, ali samo s paradižnikom in sirom. Kaj pa špinačne, brokolijeve, originalne carbonara testenine? Receptov je preveč.  Dejansko ni pravil, kakšna naj bo omaka, samo, da vam je všeč in da imate na voljo še tako “čudne” sestavine. Rešile so že marsikatero zagato, ko so bile trgovine zaprte, vi pa ste pozabili kupiti sveže sestavine za podaljšan vikend. Sploh pa študentje – kaj je lažjega kot pripraviti testenine. Ali pa “afterparty”? Četudi je hladilnik skoraj prazen, testenine ima vedno vsak doma.

Težava pri klasičnih testeninah so le kalorije, pa gluten, pa tisti težak občutek po jedi. Preveč ogljikovih hidratov nas poleni, namesto, da bi po hrani bili polni energije. Zraven tega pšenične, koruzne, polnozrnate ali druge testenine dejansko vsebujejo veliko kalorij, kar pomeni, da se ogljikovi hidrati, ki jih testenine vsebujejo, kaj hitro naložijo v obliki odvečne maščobe in še to na tistih predelih, kjer je najmanj treba.

In tukaj nastopijo dobesedno čudežne testenine. Lahko jih pojeste veliko in se ne boste zredili, prav tako pa se seveda podajo k popolnoma vsem omakam.


Gre za Shirataki testenine, ki so zelo dobro poznane v Aziji. Tam so zastopane tako kot pri nas npr. krompir. So 100% naravne, saj so pridelane iz gomolja rastline in ne iz žit, kot smo pri nas navajeni za testenine.

Ime gomolja, iz katerega jih pridelujejo v Aziji, se imenuje konjak (to pa si ne bo težko zapomniti, kajne?). Konjak je azijska rastlina, katere gomolj spominja na našo malce večjo rdečo peso. Gomolj je izredno bogat z vlakninami, ki se znanstveno imenujejo glucomannan. Iz moke konjaka, ki se ji doda voda, se oblikujejo konjak testenine ali shirataki testenine.

Kaj vsebujejo? In ne, ni glutena!
Vsebujejo naravne, topne vlaknine (kot smo že dejali, glucomannan), ki ne vsebujejo maščob, sladkorja ali škroba. Vlaknine so neizčrpen vir našega zdravja in ohranjanja vitkega telesa. Imajo številne pozitivne učinke na našo prebavo, saj uravnavajo delovanje črevesja tako, da upočasnijo našo prebavo in podaljšajo občutek sitosti, kar je bistvenega pomena pri vsaki dieti.

Odlične recepte lahko najdete tukaj. 


Pomembno: sladkorni bolniki!
Topljive vlaknine pomagajo pri stabilizaciji ravni sladkorja v krvi, zmanjšujejo apetit in tako lažje nadzorujemo telesno težo, ker se lakota – bodisi resnična, bodisi kot odziv na slabše razpoloženje zaradi hitrega vzpona in padca sladkorja v krvi – ne pojavi. Dejansko celoten proizvod je le iz gomolja.  Imajo neverjetnih 7 kcal (30kJ) na 100 g izdelka. Ker gre za gomolj, se jih bodo razveselili seveda vegani. Najbolj prepoznavne pa so Shirataki testenine po svoji stekleni barvi. Same v osnovi nimajo posebnega okusa, tako da si lahko daste duška z uporabo začimb in različnih omak. Pripravite jih v le nekaj minutah, saj jih dejansko po starem azijskem receptu samo prelijete z vročo vodo in počakate kakšne tri do štiri minute. Nato jih odcedite in brez maščobe na suho malce popražite, da izparijo res popolnoma vso vodo. In nato dodate omako po želji ter še pražite kakšni dve minuti, da absorbirajo okus vaše izbrane omake.

Kje jih kupiti? 
Originalne Shirataki testenine lahko kupite preko spleta pri našem slovenskem uradnem uvozniku. So pa na voljo tudi v bolje založenih (Hipermarketih) Merkatorjih, Intersparu, Sparu, Leclerku in še kakšni malce bolj specializirani trgovini z zdravo prehrano. Na voljo so v različnih oblikah in pakiranjih. Nekaj je tudi takšnih, ki že vsebujejo omako z določenim okusom (npr. s špinačo ali kakšno drugo omako).

Vlakninske skrivnosti:
Hrana, ki je bogata z vlakninami, je energijsko manj gosta, a bolj nasitna, zato je še posebej pomembna pri regulaciji teka in uravnavanju nivoja sladkorja.

Redno uživanje Shirataki testenin je koristno pri uravnavanju količine maščob v krvi, pri zniževanju holesterola in prebavnem procesu v želodcu. Ker topljive vlaknine upočasnijo absorpcijo sladkorja v krvni obtok, tako posredno uravnavajo njegovo koncentracijo v krvi in znižujejo vsebnost slabega LDL-holesterola.

Morda niste vdeli, a raziskave kažejo, da vlaknina glucomannan v črevesju nabrekne, kar še upočasni absorpcijo hranil in prispeva k dolgotrajnemu občutku sitosti, tudi če ste pojedli le manjši obrok. Vse več znanstvenih raziskav potrjuje, da večje količine vlaknin spodbudijo izločanje hormona holecistokinina (CCK), kar pospeši izločanje encimov trebušne slinavke, ki pomagajo pri razgradnji hrane. Posledica je zmanjšanje apetita, zato pojemo pri obrokih nevede manj kot bi sicer.

Še več pozitivnih lastnosti:
Konjak testenine so bazične testenine in razstrupljajo telo same po sebi. Že 100 gramska porcija zadošča za občutek dolgotrajne sitosti in zadovoljstva. Glukomanan uporabljajo koristne črevesne bakterije za svojo hrano, kar shirataki rezancem daje tudi funkcijo probiotikov. Črevesne bakterije spremenijo balastne snovi v kratkoverižne maščobne kisline, ki črevesni sluznici služijo kot hrana in imajo poleg tega še protivnetni učinek. Pri tem, ko črevesne bakterije presnavljajo glukomanan v maščobne kisline, nastane za vsak gram glukomanana 1 kalorija (kcal), kar pri 100g shirataki rezancev pomeni 3 do 5 kcal, največ 7.

Različne študije so tudi dokazale, da shirataki rezanci ugodno vplivajo na raven krvnih maščob. Balastne snovi povečajo količino tistega holesterola, ki se izloča z blatom, tako pride manj holesterola v krvni obtok. 14 študij je dokazalo, da je glukomanan znižal LDL holesterol za 16 mg/dL, trigliceridi pa so se znižali za 11 mg/dL.

Mnogo ljudi trpi za kroničnim zaprtjem. Pogosto je zaprtje povezano s povečano telesno težo in z drugimi zdravstvenimi težavami. S shirataki rezanci bodo te težave izginile.

Lotite se eksotike v kuhinji!
Shirataki reznaci lahko nadomestijo katerekoli testenine ali riž. Njihova priprava se nekoliko razlikuje od priprave običajnih testenin, kajti niso pakirane posušene, temveč mokre, že skuhane. Shirataki rezanci so še prav posebej dobri v azijskih receptih z veliko zelenjave in bogato omako. Za pripravo potrebujete le kakšnih šest minut.

Ko boste prvič zavonjali shirataki rezance, ostanite mirni in naj vas vonj po ribi ne zmede. Gre za popolna lasten vonj tega konjak gomolja, med pripravo vonj povsem izgine.

Foto: Shirataki.si

Comments are closed.

Všečkajte našo stran