Turizem objavil

Ste vedeli, da so obirovke zapeljevale obirovce in da vam ponudijo več kot odlično obirovsko pojedino na kmetiji Rojnik?

V dolini Rupa nad jamo Pekel smo imeli priložnost pokramljati s člani Etnološkega društva Hmeljarska vas Šempeter, ki so nam prijazno pokazali, kako poteka ročno obiranje hmelja, ki je danes že povsem izginilo.

hmelj4Člani etnološkega društva vsako leto v času obiranja (sredina avgusta) ohranjajo ta star način, popolnoma brez strojnega obiranja, temveč le z orodjem in pripomočki, ki so jih uporabljali včasih.

hmelj1
Za letos je društvo že razpisalo termin prireditve Pričetek obiranja hmelja, in sicer bo to v soboto, 16. avgusta 2014.

hmelj2
Hmelj namreč Spodnji Savinjski dolini že okoli 150 let daje prepoznaven pečat in le v dolini Rupa nad Jamo Pekel boste lahko priča obiranju hmelja kot so to počeli nekoč. Lahko boste prišli v stik s hmeljem – grenko rožo, kot ji pravijo, in se tudi sami preizkusili v opravilih.

jmelj6
Člani društva so nam z veseljem povedali, da je obiranje hmelja bil izjemen dogodek za Savinjsko dolino, saj je prišlo po zaslužek ogromno ljudi iz celotne Slovenije, pa tudi tujine. Ženske – obiralke, so imele nalogo poskrbeti za obirovsko malico (južino), pomagale pa so seveda tudi pri obiranju.

hmelj3
Obirala so vse generacije, tudi otroci, mnoge ženske, ki so prišle iz drugih krajev Slovenije ali tujine (predvsem Hrvaške in Avstrije) pa so se v Savinjsko dolino tudi priženile, saj so se med obiranjem stkala mnoga čustva in zaljubljenosti.

hmelj5
Vas zanima, kakšna je bila obirovska malica?

Mi smo ob zanimivem pripovedovanju hrustali bogat in izjemno sočen sadni kruh in nazdravljali s hmeljevim žganjem, sicer pa je takratna prava obirovska malica vsebovala tople kumarice (gosta zelenjavna juha iz kumaric in krompirja), kruh in fižolova solata z bučnim oljem. Tople kumarice pa so se lahko pripravile tudi tako, da so jih skuhali v mleku.

hmelj8Od izjemno zanimive interpretacije ročnega obiranja hmelja pa smo lahko okusili bogato obirovsko malico le streljaj od doline Rupa, in sicer  na Kmetiji Rojnik, ki je specializirana za pridelovanje hmelja.

hmelj11Na družinski kmetiji Rojnik se s hmeljarstvom ukvarjajo že več kot 100 let. Na 62 hektarjih veliki kmetiji pridelujejo hmelj na kar 32 hektarjih. Na večini zemljišč je zasajena sorta hmelja aurora, zasajeni pa imajo tudi sorti celeia in bobek. Kmetija je povsem specializirana za panogo hmeljarstva, saj je opremljena z najsodobnejšo kmetijsko mehanizacijo.

hmelj7
Na kmetiji Rojnik imajo najsodobnejši obiralni stroj, sušilnico hmelja in celotno pakirno linijo v tem delu Evrope. Ker mora imeti hmelj na embalaži certifikat, so pred nekaj leti odprli tudi certificirni center, tako da ves domač pridelek certificirajo kar doma.

hmelj13

Kmetija ima celoten strojni park, ki vsebuje tako traktorje kot tudi vse priključke in pršilnike, ki jih potrebujejo za obdelavo hmeljišč. V vsa hmeljišča so napeljali kapljični sistem zalivanja, kar omogoča možnost dognojevanja nasadov, tako da je vnos hranil še bolje nadzorovan in aplikacija teh še bolj natančna.

hmelj10Fižolova solata z bučnim oljem.

hmelj9
Kmetija Rojnik v prihodnosti želi obogatiti svojo dejavnost z izletniškim turizmom. Njihova želja pa je imeti tudi mikropivovarno, saj je zraven toliko hmelja skoraj neverjetno, da ne morejo obiskovalcem ponuditi svojega piva.

hmelj12
Povedali so nam, da bodo vsakega turista, ki bi si želel ogledati, kako izgleda prava hmeljarsa kmetija z veseljem sprejeli.Vse informacije in kontakte najdete na tej povezavi.

Upamo, da smo vam dali zanimiv namig za izlet, saj veste – posedati doma je dolgočasno.

Še več izjemnih izletnih točk v občini Žalec pa najdete na njihovi prenovljeni spletni strani Turizem Žalec z vsemi podrobnostmi in opisi izletov.

 

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran