Intervju objavil

Pionirski duh skozi turistična očala

DSC_1426_m

Turistični projekt, ki se Velenju obeta v jeseni, budi duh socializma, čase pionirjev in v prsih bije zven bratstva in enotnosti. Marko Gams, učitelj strokovnih modulov iz področja turizma na Šoli za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje je za naš portal predstavil zanimiv projekt, ki se ima zgoditi jeseni.

Marko je podiplomski študent turizma na ljubljanski Ekonomski fakulteti in portoroški Fakulteti za turistične študije – Turistici, njegovi najljubši raziskovalni strokovni področji pa sta popotništvo in dediščina socializma v turizmu. Njegov hobi so potovanja. Pravi, da je povsod lepo, v vzhodni Evropi pa je najlepše. »Ne vem natančno, zakaj najraje potujem v post-socialistične države, morda zato, ker me ostanki dediščine socializma v državah od Bolgarije do Armenije nekoliko spominjajo na domače (Titovo) Velenje.«

 

Ali vidite Velenje kot mesto priložnosti?

Nekateri mladi ga ne vidijo, drugi pa izkoristijo različne možnosti in priložnosti, ki jih okolje nudi. Menim, da je neizkoriščenih ali ne dovolj izkoriščenih potencialov v Velenju precej. Veliko je neizkoriščenih možnosti na področju ponujanja turističnih doživetij. Poleg le delno izkoriščenega potenciala jezer, je za zanimivo tudi mestno okolje z modernistično arhitekturo, številnimi zgodbami in urbanimi legendami, mladinsko alternativno kulturo, industrijsko dediščino in etnično zelo mešano populacijo. Konkretni primer so npr. drugačna, t.j. alternativna vodenja, ki jih izvajajo mladi za mlade. Brez dodatne infrastrukture in z minimalnim finančnim vložkom bi lahko skupinica mladih v vlogi animatorjev in vodnikov predstavila za mlade zanimiv sproščen ogled alternativnih atrakcij mesta na čelu z vseslovensko poznano zgodbo o požigalcu.

 

V Velenju pripravljate zanimiv turistični paket s pridihom nostalgije.

V našem mestu je izražena močna podpora ohranjanju, promociji in trženju objektov dediščine socializma. Mestno središče s Titovim trgom ponuja odlično scenografijo za izvajanje turističnih produktov podoživetja jugoslovanskega obdobja. Zamislili smo si produkt z delovnim naslovom »Doživetje socializma v Velenju«, ki bo obiskovalcem pričaral vzdušje in značilnosti »starih dobrih časov«, po drugi strani pa ima produkt izobraževalni namen in opozarja tudi na stranpoti prejšnjega sistema. Ciljne skupine starejših domačih obiskovalcev bodo produkt predvidoma doživljale z nostalgičnimi čustvi, mladim pa bo na privlačen in poučen način predstavil ključne značilnosti obdobja socializma.

 

Katere so ključne točke projekta?

Produkt je zaenkrat sestavljen iz tematskega vodenega ogleda Velenja in učne ure iz obdobja socializma. Z vodenim ogledom se predstavi zakaj in kako je nastalo mesto, zasnova mesta, ki je tipično za socialistično obdobje in se opozori na določene značilnosti tega obdobja. Pokažejo se faze gradnje in se pri tem poudari razlika med modernim mestom Velenje in predvojnimi tipičnimi delavskimi kolonijami, ki so značilne za nekatera druga rudarska mesta. Izpostavijo se tudi zablode razvoja v obdobju socializma, zlasti vidne arhitekturne odmike od načel modernizma od 70-ih let dalje. Obiskovalci izvedo določene zanimive zgodbe in legende iz Yu obdobja Velenja.

Namen učne ure, posebej namenjene mladostnikom, je predstaviti čase skupne Jugoslavije.  Oblikovanje vsebin za učno uro je zaradi zapletene in deloma problematične dediščine YU obdobja predstavljalo velik izziv. Učno uro smo konstruirali na  ključnih elementih družbeno-gospodarskega sistema, ki skušajo predstaviti pozitivne vrednote bivšega sistema in države kot so »prostovoljno udarniško delo« in »bratstvo med narodi«. Poleg tega, da ima učna ura izobraževalno vrednost, želi udeležence tudi zabavati. Zabavni del učne ure temelji na stereotipnem slikanju razmerij med »naprednim« socialističnim sistemom in »izkoriščevalskim« kapitalističnim sistemom ter na razmerjih znotraj »širše domovine« v obliki »bratstva in enotnosti« med jugoslovanskimi narodi. Učna ura vsebuje tudi ironijo, ki je pogosta pri produktih in interpretaciji dediščine obdobja socializma. Poleg tega je ura tudi kritična. Kritika ni usmerjena le na bivši sistem, ampak tudi na aktualno potrošniško miselnost in pehanje za materialnimi dobrinami. Vrhunec učne ure predstavlja sprejem udeležencev med pionirje. Za starejše udeležence pa je namesto učne ure v pripravi simulacija mladinskega delovnega sestanka. 

 

rn_titovo_velenje_m

 

V naslednji fazi bomo predvidoma pripravili tudi animacijo na temo predaje kurirčkove torbice. Možnih delnih produktov je še več. Za »fizično zahtevne prave moške«, se pravi udeležence v dobri telesni kondiciji, pa je smiselna priprava team buildinga na temo »dan v jugoslovanski armadi«, ki naj bi potekal na območju jezer in je zamišljen kot poligon v polni bojni opremi, dimnimi borbami, uporabo plinskih mask in oblačil za zaščito pred kemičnim in biološkim orožjem. Nekakšni »YU Iron man oz. pravi muškarac« preizkus. Velik potencial se kaže na področju večernih zabav za zaključene družbe, ki bi potekale z določenimi »rituali« iz YU obdobja kot je obvezen sprejem med pionirje, zastavami in drugimi rekviziti in izbrano glasbo.

 

maj_2013 073_m

 

Kdaj naj bi projekt zaživel?

Projekt naj bi predvidoma lansirali na trg nekje v poznem jesenskem obdobju tega leta. Pripravljena je celostna grafična podoba produkta, opravili smo testiranja enega izmed delnih produktov na štirih skupinah mladih in dveh skupinah starejših udeležencev, čaka pa nas še precej dela.

 

Kdo vse je pripomogel k projektu? Kako se je razvijal?

Projekt smo pričeli razvijati na Šoli za storitvene dejavnosti ŠCV za potrebe raziskovalnih nalog in tekmovanj iz področja turizma. Projekt ima predzgodbo že v letu 2008, ko smo se v eni izmed raziskovalnih nalog v sklopu gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline le dotaknili te tematike in ravno zaradi nje naleteli pri ocenjevalni komisiji na zelo spodbuden odziv. Bolj sistematično smo se projekta lotili v šolskem letu 2011/12, ko smo se povezali z velenjskim TIC-em. S skupino dijakov in študentom Višje strokovne šole smo pripravili projektno nalogo s pomenljivim naslovom Lepo (bilo) je v naši domovini biti mlad in na mednarodnem festivalu Več znanja za več turizma, ki je potekal v organizaciji Turistične zveze Slovenije. V sklopu naloge smo pripravili tudi promocijski spot, ki je dostopen na portalu Youtube pod imenom Doživetje socializma v Velenju na povezavi http://www.youtube.com/watch?v=bIO-Na7RB0I. Na festivalu v Ljubljani smo se predstavili s stojnico, opremljeno z maketo, grbom in krajevno tablo Titovega Velenja, spominki, zastavo SFRJ in glasbo iz časov »Juge«. Obiskovalcem smo prikazali simulacijo udarniškega dela izgradnje sodobnega Velenja (ob tem smo udarnike nagradili z značkami in uvrstitvijo na čakalni listi za novo stanovanje in nov model Zastave 101), prebrali odlok o preimenovanja Velenja v Titovo Velenje, simulacijo akcije NNNP (Nič nas ne sme presenetiti), ki je potekala tako, da si je ob zvoku sirene dijak nadel plinsko masko in se skril v improvizirano zaklonišče pod stojnico). Za obiskovalce smo organizirali sprejem med pionirje s slavnostno prisego, ki je bil deležen velikega zanimanja, med starejšo generacijo pa tudi močnih čustvenih nostalgičnih občutkov. Manjkala ni niti pokušina izvrstnega »jugoslovanskega« golaža. Izvirna in prepričljiva predstavitev izbranih elementov ikonografije velenjskega jugoslovanskega obdobja je prepričala strokovno komisijo, ki je naši ekipi podelila zlato priznanje za najboljšo predstavitev na turistični tržnici. V istem šolskem letu smo sodelovali še z raziskovalno nalogo v gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline in prejeli srebrno priznanje na državnem srečanju raziskovalnih nalog, ki poteka vsako leto v Murski Soboti.

Jeseni 2012 smo na podlagi številnih spodbudnih odzivov oblikovali delovno skupino, ki smo jo v prvi fazi sestavljali ga. Urška Gaberšek, vodja TIC Velenje kot koordinatorica projekta, g. Bojan Pavšek, vodja podjetja Opa: Celica kot oblikovalec celotne grafične podobe produkta, turistični animator g. Nejc Slapnik v vlogi tovariša učitelja in študent VSŠ Dejan Ikovic v vlogi hišnika v učni uri iz obdobja socializma ter moja malenkost kot idejni vodja projekta. Sodelovanje v produkta sta potrdila tudi g. Damjan Kljajič iz Muzeja Velenje in g. Vladimir Verdnik iz Gorenja Gostinstva. V tematski sobi Muzeja Velenje z zbirko Kako je nastajalo mesto se bo izvajala učna ura, v Restavraciji DK Gorenja Gostinstvo pa bodo udeleženci po zaključku vodenega ogleda dobili t.i. socialistično malico v obliki hrenovke in malinovca. V drugi fazi priprave projekta sta se nam pridružila tudi arhitekt Rok Poles, ki je pripravil del gradiva za lokalno turistično vodenje in gospodična Marija Brložnik iz TIC Velenje, ki je s svojo svežo energijo pripravila koncept simulacije delovnega sestanka.

 

Kaj bi sporočili našim bralcem?

Želimo si, da bi produkt postal zelo prepoznavna turistična atrakcija Velenja, zaradi katerega se bo Velenje (končno) uvrstilo v legendarni knjižni potovalni vodnik Lonely Planet.

Ta produkt ne želi poveličevati vloge socializma, SFRJ in voditeljev preminulega sistema, prav tako ni njegov namen smešenje določenega zgodovinskega obdobja ali politično-gospodarskega sistema. Je pa produkt za naše moderno mesto, ki je nastalo v jugoslovanskem obdobju, nujen in želimo, da vsi prebivalci z razumevanjem podprejo izvajanje produkta.

YU_ekipa

avtor: Mateja Podvratnik

2 komentarja

  • Vau! 🙂 Zelo dobro napisano, se splača obiskati Velenje! 🙂

    • Že po slikah je videti zelo lepo ! 🙂

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran