Intervju objavil

Oljarna Palmieri: Domače oljčno olje ni proizvod, temveč pridelek!

Družinsko podjetje Palmieri se lahko pohvali s kar 500-letno tradicijo pridelovanja domačega hladno stiskanega oljčnega olja, ki je na tržišču poznano pod istoimensko blagovno znamko – Palmieri.

Njihovi nasadi oljk se nahajajo na skrajnem jugu Italije, na področju Puglia. Oljčno olje Palmieri je plod sorte “ogliarola” in “cellina”. S kakovostnimi in zdravimi plodovi oljk, dosežejo vse standarde, ki olje Palmieri uvršča v kategorijo deviškega oljčnega olja.

IMG_3477

Zraven oljčnega olja v steklenici lahko pri njih naročite tudi olje v amfori in pa Liker naše none ter Refoškov liker z medom. Vse izdelke najdete v njihovi butični spletni trgovini.

S Sabrino Palmieri smo opravili tudi kratek intervju, vabljeni k branju!

Kako velik je vaš nasad in približno koliko deviškega oljčnega olja pridelate letno?
Nasadi rodbine Palmieri se razprostirajo na skrajnem jugu Italije, pokrajini Puglia, kjer pridelamo 15000 litrov oljčnega olja letno z 10% toleranco.

Je letošnja letina zaradi preobilice dežja veliko slabša ali ocenjujete, da ne bo bistvenih sprememb v primerjavi s prejšnjimi leti?
Področje, na katerem družina Palmieri prideluje deviško oljčno olje ni bilo izpostavljeno vremenskim neprilikam, saj je znano, da je oljka doma na jugu, kjer so vremenski pogoji konstantnejši.

Kako ocenjujete so ljudje seznanjeni s tem, da so hladno stiskana oljčna olja izjemno zdrava za človeško telo in da je smotrno odšteti kakšen evro več za prvovrstno domače hladno stiskano olje kot pa prihraniti ta evro na račun kupovanja npr. rafiniranih olj? Menite, da ozaveščenost na tem področju narašča ali ne?
V Sloveniji ozaveščenost o uporabi oljčnega olja narašča, smo pa še daleč pod povprečjem razvitih držav. Statistični izračuni kažejo, da je 1,5 do 2 litra porabe oljčnega olja na prebivalca v Sloveniji, v Italiji pa 25 litrov na prebivalca. To pomeni, da v Sloveniji ta zavest obstaja, ni pa še optimalno razvita.

Nam lahko kot član družinskega podjetja, ki diha z oljkami in oljčnim oljem, na kratko opišete, kako je razporejeno delo tovrstne družine od januarja do decembra? Kateri so tisti pomembni mejniki, ko je dela v izobilju in kdaj morda čas za oddih in počitnice?
Največ skrbi in dela prinese dobra letina in sicer v oktobru in novembru, ko se olive obirajo. Na nek način je to družinski praznik. Takrat cela družina z vsemi člani pridno obira sadeže. Druga največja aktivnost pa je obrezovanje in hkrati pomlajevanje nasadov, katerega se izvaja v obsegu 15% letno, saj zaradi pomladitve oljka naslednje leto ne obrodi.

Kako pa imate porazdeljene vloge v družini oz. podjetju – koliko jih npr. skrbi za samo tehnološko proizvodnjo, koliko za marketing, birokracijo, urejanje prostorov, spremljanje stanja pri drevesih in podobno? Bolj ali manj vsi delate vse ali imate natančno porazdeljene vloge?
Skrb za naše nasade je prepuščena mojemu očetu, stricu in dvema tetama z družinami, skrb za oljčne nasade je njihovo poslanstvo. Zato živijo. Vloge pri tem niso natančno porazdeljene.

Bi izpostavili kakšno pomanjkljivost pri kupcih in pa na drugi strani lastnikih malih in velikih trgovin?
Osveščenih kupcev je premalo, dobro pa je, da trend narašča in da je vedno več kupcev, ki želijo namesto rafiniranega oljčnega olja uživati domače oljčno olje, ki ni proizvod, vendar je pridelek.

RAW_Palmieri-128

V ponudbi imate tudi Refoškov liker z medom. Kako to, da ste se zraven oljčnega olja odločili tudi za ta produkt? Načrtujete v prihodnjih letih še kakšen nov Palmieri produkt?
Refoškov liker z medom je enostavno tako dober, da ga želimo širše delit. Je edinstven produkt, ki omehča tudi ne sladokusce, da o gurmanih ne govorim.

Se vaše družinsko podjetje ukvarja morda tudi s katero drugo panogo – npr. turizmom, ozaveščenjem o zdravi prehrani in podobno?
Zaenkrat nam žal čas ne dopušča, saj smo polno aktivni z že obstoječimi deli.

Za konec pa še vprašanje: Kaj je vaš recept ohranjanja tako dobrih družinskih kot hkrati poslovnih odnosov? Je medsebojno poznavanje karakterjev, globokih čustev in družinske ljubezni v primerjavi z natančnostjo, redom, profesionalnostjo dobra protiutež? Kako to vam uspeva že toliko generacij?
Recepta ni. Za uspešno poslovanje v družinske krogu je temelj na zaupanju, zelo preprosto. Če tega zaupanja ni, vse ostalo odpade, če  zaupanje je, pa vse ostalo ni problem.

IMG_7593

Oljčno olje Palmieri je torej nepogrešljiva sestavina zdrave kuhinje, v čudoviti dizajnerski amfori pa z njim zagotovo ne boste zgrešili, če ga v gospodinjstvo prijateljev prinesete kot darilo.

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran