PR Članki objavil

Obstaja veliko alternativ belemu sladkorju – na primer sladkor kokosove palme

Že ptički na veji čivkajo, da sta bel sladkor in bela moka slaba izbira za naše zdravje. Obstaja namreč kopica zelo zdravih alternativ, sploh pri nadomestilu belega sladkorja, ki ga sicer uporabljamo pri splaščicah, nekoliko grenkejših čajih in podobno.

sugar1Eden izmed takšnih alternativ je tudi sladkor kokosove palme. Zraven drugih odličnih superživil, ga ponujajo v trgovini Nutrisslim.

Sladkor kokosove palme spada med sladila z nizkim glikemičnim indeksom in je brez fruktoze.  Je odlična alternativa agavinemu sirupu, steviji in trsnemu sladkorju. Ponaša se s 6.000 letno zgodovino.  Je kristalno sladilo, bogato s hranljivimi snovmi in ima okus, ki  se topi skoraj tako kot sladkor, a je popolnoma naraven in nerafiniran. Pridobivajo ga iz cvetov, ki rastejo visoko na kokosovih palmah, katere nato odprejo in poberejo njihov tekoči nektar. Ta nektar je kasneje posušen na zraku, da kristalizira v sladkor, ki je po naravi rjave barve in bogat s številnimi vitamini, minerali in fitohranili, vključno z nikljem, cinkom, železom in vitamini B1, B2, B3 in B6.

Nikoli ni rafiniran ali pobeljen kot beli sladkor, zato so prvotne hranilne snovi ohranjene. To je redko za sladila, ki so običajno močno rafinirana. Tudi stevia v prahu je močno rafinirana (prava stevija je zeleno zelišče).

 Uporaba sladkorja kokosove palme

Lahko se ga uporablja v katerem koli receptu, kjer uporabljate običajni beli sladkor. Končne jedi bodo imele boljši okus, boljšo hranilno vrednost in nižji glikemični indeks.

 Zdravstveni učinki:

Sladkor kokosove palme, pridobljen iz nektarja kokosove palme, pomaga vzdrževati ustrezne ravni glukoze ali sladkorja v krvi, medtem ko zagotavlja obilo hranljivih snovi in mineralov, ki ohranjajo zdravje. Visoke ravni glukoze so, po raziskavah instituta »Linus Pauling«, povezane s povečanim tveganjem obolenj za sladkorno boleznijo in celo rakom. Sladkor kokosove palme pa ima glikemični indeks komaj 35. Glikemični indeks je znanstveno dokazan način razvrščanja ogljikovih hidratov v živilih skladno s tem, kako vplivajo na raven glukoze (sladkorja) v krvi. Ogljikovi hidrati z nizkim GI se prebavljajo počasi ter s tem povzročijo počasen dvig in nežen padec sladkorja v krvi. Nasprotno pa se oglikovi hidrati z visokim GI prebavljajo hitreje ter povzročijo hitro rast in hiter padec krvnega sladkorja.

sugar2
Z vzdrževanjem nizkih vrednosti sladkorja v krvi in inzulina je lahko uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom koristno za preprečevanje in zdravljenje različnih zdravstvenih težav.

Pri katerih boleznih je sladkor kokosove plame še posebej priporočljiv:
Sladkorna bolezen
Uživanje ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom (npr. kosmiči, testenine in stročnica) namesto tistih z visokim (npr. predelani kosmiči, beli kruh in krompir) lahko pri ljudeh s sladkorno boleznijo pomaga znižati glukozo v krvi. Zato je glikemični indeks že več let del prehranjevalne terapije pri sladkorni bolezni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi in Evropi.

Rak
Inzulin spodbuja celično rast. Številne študije so pokazale povezavo med visokimi ravnmi inzulina in različnimi rakavimi obolenji, vključno z rakom na prsih, črevesju, prostati in trebušni slinavki. Ostale študije so pokazale povezavo med prehrano z visoko vsebnostjo sladkorja, rafiniranimi ogljikovimi hidrati, glikemičnim indeksom in rakom. Tako lahko spremembe življenjskega sloga kot je vzdrževanje zdrave telesne teže, telovadba in uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom pomagajo z vsaj delnim znižanjem ravni inzulina zaščititi pred rakom.

Bolezni srca in ožilja
Kot pri sladkorni bolezni tipa 2 so raziskovalci ugotovili, da uživanje rafiniranih živil in živil z visokim GI lahko znatno poviša tveganje bolezni srca. Vsa ta živila povečajo raven inzulina v krvi, ki nato poviša krvni pritisk, raven maščob v krvi (trigliceridi), znižujejo raven (dobrega) holesterola HDL in povečajo možnost nevarnih krvnih strdkov, ki nastajajo v krvi in se po njej prenašajo.

Hipoglikemija
Ljudje z hipoglikemijo, po obroku izločajo preveč inzulina. Zaradi tega celice iz krvi izločijo preveč sladkorja in zaradi tega se počutijo slabotne, šibke, razdražljive, imajo glavobole, se ne morejo koncentrirati in so že po nekaj urah lačni. Izbira ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom lahko pomaga pri preprečevanju te vrste hipoglikemije, saj uživanje hrane, ki spodbuja postopen dvig krvnega sladkorja in manjši odziv inzulina zmanjšuje verjetnost, da se bo raven sladkorja v krvi spustila prenizko.

Prehranjevanje z glikemičnim indeksom pomaga preprečevati razvoj sladkorne bolezni. Raziskovalci s harvardske univerze, ki so spremljali prehranjevalne navade več kot 100.000 moških in žensk so ugotovili, da bodo tisti, ki uživajo živila z malo vlakninami in ogromno rafiniranimi ogljikovimi hidrati z visokim glikemičnim indeksom, verjetneje razvili sladkorno bolezen tipa 2, kot pa tisti, ki uživajo veliko vlaknin z nizkim glikemičnim indeksom.

Med alternativnimi sladili belemu sladkorju so tudi agavin sirup in sadni namazi, ki jih prav tako najdete v spletni trgovini Nutrisslim.

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran