Preboj objavil

Negotovost in cona udobja

Stanje polne prisotnosti www.velenje.info

Danes razmišljam o svojem delu. Vsako jutro si vzamem dvajset minut za meditacijo, čeprav imam velikokrat občutek, da mi primanjkuje časa. Meditacija mi pomaga, da se zberem in ugotovim, kaj je danes dobro zame ter kaj lahko v tem dnevu naredim, da se mi bo uresničilo to, kar si želim. Svoje delo zelo rad opravljam. Rad pripravljam in izvajam programe za osebno preobrazbo, rad predavam, vodim delavnice, podpiram posameznike pri poslovnem in osebnem napredovanju, rad dajem bioenergetska zdravljenja. Dobro se počutim kadar sem uspešen in so koristniki mojih uslug zadovoljni.

Za preživetje potrebujem denar, nič novega, kajne? Vsi, ki koristite moje usluge in me za moje delo plačate, mi s tem poleg sredstev za preživetje omogočate tudi, da lahko počnem to, kar imam najraje. Brez vas si tega ne bi mogel privoščiti. Prav tako tudi jaz plačam izdelek ali uslugo nekoga drugega in s tem podpiram njega, da bo lahko počel to, kar ga veseli. Tukaj se pojavi vprašanje, zakaj delamo. Ali delamo zato, ker nas nekaj veseli, ali delamo izključno zaradi zaslužka? Kaj je moj notranji namen, ko pripravljam ponudbo? Je v ozadju moja iskrena želja, da bi nekomu pomagal? Morda vidim denar, ki ga bo oseba plačala in vse, kar si bom lahko s tem denarjem privoščil?

Življenje mi prinese tudi okoliščine, v katerih vse ni lepo in super. Včasih gre vse narobe in takrat bi bilo najlažje pozabiti nase ter delati nekaj drugega, varnejšega. Lažje bi bilo poiskati službo, v kateri bi lepo zaslužil in ne bi občutil strahu pred negotovostjo. Kadar počnemo kar nas veseli, je skoraj vedno prisotna negotovost, in trenutki, v katerih ne vemo, kaj bodo prinesli prihodnji meseci, ne vemo, od kod bo prišel denar.  Ob takšnih trenutkih mi je v veliko pomoč stanje Polne Prisotnosti.  Stanje Polne Prisotnosti mi pomaga ostati v stiku s seboj, sprejemati prave odločitve in zaupati vase tudi takrat,  ko okoliščine niso naklonjene temu kar počnem. Srečo imam, da skoraj vedno sledi uspeh in podpora zadovoljnih strank.

Kaj pravzaprav je negotovost?

Zakaj je nismo pripravljeni tolerirati?

Doma in v šoli smo bili nagrajeni, če smo bili pridni. Beseda priden v slovenskem knjižnem jeziku pomeni “tisti, ki rad dosti dela”; “tisti, ki izpolnjuje zahteve in dolžnosti”; “tisti, ki ne povzroča neprijetnosti, nevšečnosti”; “dojenček je priden, kadar spi”. Ste kdaj imeli občutek, da boste kaznovani, če ne boste pridni? S pridnostjo smo si ustvarili varno cono ugodja. Pridno smo se učili in našli dobro službo v kateri pridno delamo. Tako, kot smo se v otroštvu počutili varne kadar smo bili pridni, tako se sedaj kot odrasli počutimo varne v svoji coni ugodja, kjer smo pridni. V coni ugodja ni napredka, ni sreče, ni zadovoljstva. Vse to najdemo izven cone ugodja takrat, ko prenehamo biti pridni. In točno v tem trenutku se pojavi negotovost, ki se za večino ljudi manifestira kot neprijeten občutek, strah, potreba po varnosti. Če smo te občutke pripravljeni sprejeti in negotovost tolerirati dovolj časa, dobimo darilo – dobimo ideje in priložnosti, ki jih prej v coni ugodja in pridnosti ni bilo.

Stanje Polne Prisotnosti mi pomaga tolerirati nelagodje. Pridejo dnevi, ko pripravljam vsebino za nove programe in predavanja, in ne vem, kakšen bo rezultat. Imam skoraj dvajset let izkušenj v informatiki, v zadnjih letih delovanja na tem področju sem bil zaposlen kot vodja informatike. To je moja cona ugodja, vanjo se lahko vrnem biti priden, in si zagotovim varnost ter redno plačo. Ampak, ali si to res želim? Če toleriram nelagodje in negotovost toliko časa, da pripravim vsebino programa in izvedemo marketinške aktivnosti, dam priložnost vam in sebi za nove izkušnje. Če bi negotovosti podlegel, te priložnosti ne bi bilo niti zame, niti za vas. Res je – ne vem, kakšen bo rezultat.

Na treningih stanja Polne Prisotnosti vadimo toleriranje nelagodja in negotovosti. Z negotovostjo ni nič narobe, le vzgojeni smo tako, da gledamo na negotovost kot na nekaj slabega. Seveda nam družba govori, da moramo biti pridni. Preberite še enkrat, kaj pomeni biti priden.

Danes sem se odločil, da ne bom priden. Pripravljal bom vsebino za naslednje predavanje in iskreno občutil željo, da bo predavalnica polna. Svoje delo imam tako rad, da sem negotovost pripravljen sprejeti. Na srečo sem vložil dosti truda, porabil dosti časa in denarja, da imam vsa potrebna znanja in izkušnje, da lahko počnem to, kar rad počnem. Opažam, da vedno več mojih strank občuti enako dilemo. Želji po spremembi v večini primerov takoj sledi negotovost. Na začetku vam ni potrebno narediti prav ničesar, nobenih radikalnih sprememb. Le dovolite si nekaj časa živeti v prisotnosti občutka negotovosti, in si priznajte, da v resnici ne želite biti pridni. Stanje Polne Prisotnosti je naše naravno stanje, v katerem smo že po naravi sposobni tolerirati negotovost in sprejemati prave odločitve zase in za druge.

Želim vam lep dan in da boste danes namesto tega, da bi bili pridni, bili radovedni.

Kakšno darilo ima za vas vaša negotovost?

Zoran iMoover Coach

 

You must be logged in to post a comment.

Ostale objave iz sekcije

  • Prebudite otroka v sebi!

  • Izguba zaposlitve – katastrofa! Ali res?

  • 3 ključi kanaliziranja?

  • Trening Polne Prisotnosti

  • Negotovost in cona udobja

  • Oglaševanje je ključnega pomena

  • Vaš posel je odraz vaše osebnosti

  • Trenutek polne prisotnosti

  • Naj bo vaš posel kot konj

  • 6 ključev za komunikacijo s svojimi angeli

Všečkajte našo stran