Novice objavil

Kam s plesnivim mesom?

To, da je najbolj smotrno načrtovati obroke hrane v gospodinjstvu in le malo oz. najbolje nič stran metati, že vemo. Kljub temu, pa se tokrat lotimo problematike plesnivega mesa, na katerega smo pozabili.

Ne pozabite prebrati tudi prispevka na temo kruha, ki je prav tako splesnel. 

Čeprav mnogo ljudi vse bolj prisega na vegetarijansko hrano, pa znanost in nutricionisti še vedno dokazujejo, da so v našem telesu beljakovine živalskega izvora še kako potrebne za zdrave celice.

meso1

Seveda je treba paziti na količine zaužitih beljakovin živalskega izvora, predvsem pa se je treba izogibati nezdravim maščobam, zaradi katerih se lahko preveč zredimo, oziroma nam povečajo vsebnost holesterola v krvi. Priporočljivo je predvsem belo pusto meso, ribe in jajca pa so spet pridobila na ugledu kot kakovostna beljakovinska hrana.

meso2

Vedno znova je potrebno preverjati, da mesne izdelke, ki jih seveda moramo hraniti v hladilniku, pravočasno porabimo. Zagotovo so različni izdelki različno dolgo uporabni. Še najbolj moramo paziti pri svežem mesu, ki zavit v prozorno folijo, lahko v hladilniku ostane približno dva dneva (govedina pri 0°C do 1°C, svinjina pri -2°C do -1°C in perutnina pri -1°Cdo 1°C).

Mesni narezki v originalno zaprti embalaži ostanejo užitni še dva do tri dni po preteku datuma uporabe. Če pa ste embalažo že načeli, bodite previdni. Pokvarjeno živilo boste zavohali (sprememba vonja) in opazili (zelenkasta plast plesni ali sumljiva lepljiva snov na površju mesa).

meso4

Suhe salame in klobase, ki jim je potekel rok, so lahko uporabne še nekaj tednov. Hranimo jih na temperaturi: obarjene klobase 1°C do 3°C, prekajeno meso 1°C do 5°C, salame in šunke 1°C do 5°C.

Izogibajte se takih, ki imajo zeleno plesen. Če se na njih naredi bela plesen, niso škodljive, le obrišite jo, salame olupite in normano pojejte. Če bo salama ali suha klobasa pokvarjena, bo imela neprijeten vonj in okus. Pravilno hranjena jajca naj bi zdržala v hladilniku 3-5 tednov. Če meso oziroma mesni izdelki niso bili pravilno shranjeni, oziroma so bili v hladilniku predolgo, se bo na njih pojavila plesen. To ni plemenita, oziroma »užitna« plesen, kot recimo pri siru, zato moramo biti še posebej previdni.

Seveda pa je določena živila, na katerih se pojavi plesen treba brez milosti zavreči. Če se plesen nabere na hrenovkah, jih seveda takoj vrzite stran, saj lahko poleg plesni vsebujejo tudi neopazne bakterije. Enako velja za slanino in kuhano meso. Tudi perutnina ni več za uporabo, če se na njej nabere plesen. Enako velja tudi za delikatesne mesne izdelke. Če se pojavi plesen, je bolje, da vse skupaj zavržete.

meso5

Pri suhi salami pa je malo drugače. Plesen lahko enostavno odrežemo in plesniv kos zavržemo, ostalo pa je uporabno in neoporečno. Če ne vemo, kdaj je potekel datum uporabe, oziroma ne vemo zagotovo, koliko časa imamo kakšno mesno živilo v hladilniku, se zanesimo na svoj nos in oči.

Če je hrana na pogled neoporečna, če ima dober, zdrav vonj, potem jo lahko uporabimo. Nekaj previdnosti pa vendarle ne bo odveč, če bomo sveže meso, pri katerem nismo čisto prepričani, da je zares dobro, prepekli oziroma skuhali. Če pa se pojavi plesen ali sumljiva barva, pa ga moramo brez pomislekov zavreči.

Še več koristnih informacij in tudi informacij o lokalnih kmetijah in pridelovalcih najdete na spletni strani lokalna kakovost. Sicer pa projekt financira  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Foto: Foter.com

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran