PR Članki objavil

Kako združiti vino in čokolado? Tako da iznajti čokoladno vino!

Družinska podjetja skozi generacije odkrivajo nove in unikatne izdelke, metode in načine predstavitve proizvodov, ki jih delajo s srcem. Ko govorimo o družinskih vinskih hišah, je seveda paleta novonastalih mamljivih izdelkov vedno presenetljivo razkošna.

coko2

In ne boste verjeli, kaj so uspeli izdelati v hiši vin, trte in čokolade v družinskem podjetju Kunej! Ljubezen do vina in čokolade so predstavili v edinstvenem in povsem unikatnem izdelku na slovenskem tržišču – čokoladnem vinu. Kot govorimo o vinu, imamo že tako ali tako v mislih najrazličnejše sorte, barve, okuse in načine pridelave te žlahtne in za Slovenijo izjemno prepoznavne tekoče dobrote, a roko na srce – da bomo lahko pili čokoladno vino, pa si nismo mislili.

Družina Kunej je dokazala, da se z ljubeznijo do vina in čokolade, da izdelati recept tudi za čokoladno vino, ki je prvi primer takšne kombinacije v Sloveniji.

Čokoladno vino je nastalo v kraju Brestanica, kjer so rajhenburški trapisti nekoč izdelovali prvo čokolado na slovenskih tleh. Tam družina Kunej v vinorodnem okolišu Bizeljsko-Sremič že peto generacijo na odličnih sremiških legah prideluje vrhunska vina (bela, rdeča, rose, penine in predikati). Leta 2013 pa se je povsem spontano pestri paleti izjemnih vin, pridružilo še čokoladno. Tega leta pa so nastale tudi prve mamljive čokoladne tablice, tabličke in kroglice.

 

Osnova za čokoladno vino je kakovostno rdeče vino unikatnega sortnega izbora (iz večih sort, ki bazirajo na modri frankinji: cabernet cubin, cabernet dorsa, acolon in dornfelder, ki prevladuje) ter seveda odlična čokolada (76-odstotna temna čokolada iz Ekvadorja).

 

coko1

 

Večna dilema – kaj ponuditi k desertu

Odslej odločitev o tem, katero vino ponuditi gostom ob sladici in jih neizmerno presenetiti, najverjetneje ne bo povzročala težav. Zadetek v polno bo zagotovo čokoladno vino. Lahko ga ponudite samostojno kot aperitiv ali ob izbranem prigrizku oziroma slaščici, temni čokoladi, pralinejih, gozdnih sadežih, oreških, jagodičastem sadju, in  hrani, ki kar čaka, da bo servirana z nečim povsem nevsakdanjim. Čokoladno vino je lahko tudi odlična osnova za pripravo koktajlov.

V hiši vina Kunej priporočajo, da se ga servira ohlajenega na 6 – 8 °C v poletnih mesecih in na 10-12 °C v zimskih mesecih.

 

Čokolada pa v hiši vin Kunej ni le v čokoladnem vinu

Člane družine Kunej neizmerno povezuje ljubezen do čokolade, zato so leta 2013 pričeli tudi z izdelavo različnih čokoladnih izdelkov. V sodelovanju z mestnim muzejem Krško in gradom Rajhenburg so kot partnerji v projektu »Vpliv trapistov na posavsko podeželje, akronim Trapistin« začeli izdelovati čokoladne izdelke po navdihu trapistovske dediščine. S tem so prevzeli odgovornost oživitve čokolade Imperial, ki je bila nekoč oboževana celo na samem avstrijskem dvoru. Proizvodnja čokoladnih izdelkov poteka v Mozerjevi hiši v neposredni bližini prenovljenega gradu Rajhenburg.

 

 

Pogled v zgodovino – kdo sploh so Trapisti?

V preteklosti so trapisti veliko prispevali k razvoju regije, z novimi znanji in veščinami na različnih gospodarskih področjih. Sledi rajhenburških trapistov so danes še vedno zelo močne na posavskem podeželju.

Hiša trt, vina in čokolade Kunej se je kot partner v projektu »Vpliv trapistov na posavsko podeželje, akronim Trapistin« povezala s Kulturnim domom Krško, enotama Mestni muzej Krško in Grad Rajhenburg z željo, da se dediščino trapistov rekonstruira tako, da bi jo uporabili v praksi, pri razvoju novih izdelkov kot je čokolada.

coko4

Sicer pa so že leta 1896 ob gradu Rajhenburg trapisti začeli industrijsko proizvodnjo čokolade, čokoladnih izdelkov in likerjev. V novozgrajenih stavbah so postavili stroje, ki so jih pripeljali iz Francije ter začeli s proizvodnjo. Za pogon strojev so na potoku Brestanica zgradili lastno hidroelektrarno, ki je bila prva tovrstna elektrarna na enosmerni električni tok na Spodnjem Štajerskem.

Njihovi izdelki so bili zelo kvalitetni in jih je kupoval celo cesarski dvor z Dunaja. Cesar Franc Jožef je trapistom leta 1912 podelil priznanje za kvaliteto izdelkov in naziv “Imperial”, ki je postal blagovna znamka njihovih proizvodov. Trapisti so imeli tudi svojo tiskarno, kjer so tiskali knjige, brošure, razglednice, ovitke za čokolade in nalepke za likerje.

Foto: Hiša vin, trte in čokolade Kunej

 

 

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran