Intervju objavil

Intervju z Matjažem Lesjakom: “Ne moreš iti v zgodbo, če je nimaš rad!”

Kako zelo lepo je biti del čudovite zgodbe. Še lepše je, če si njen soustvarjalec. Pa vendar, nobena praznina ni tako strašljiva kot tista, ki nastaja v duši človeka. Nahraniti samega sebe ne pomeni le zaužiti dobro kosilo, napolniti želodec in se prepustiti, da organizem opravi svoje. Nahraniti samega sebe pomeni tudi uresničiti svoje poslanstvo, biti sočuten in skrben, predvsem pa odgovoren do lastnih nesebičnih želja. Namreč, to je tisto, kar polni srce in hrani dušo.

Matjaž Lesjak, človek s širnim pogledom na svet, poln strasti do hobijev, s katerimi se ukvarja in z izjemnim čutom do sočloveka, je vedno pripravljen pomagati. Ni pomembno ali gre za šolo, gasilsko, planinsko ali katero koli društvo, njegova dobrota sega preko meja in ko je npr. treba postaviti kozolec, je brez pomisleka aktivno udeležen ob njegovi postavitvi. Matjaž pravi, da se vse začne med sosedi. Dobri odnosi vzpostavljajo ravnovesje povsod in ohranjanje le-teh prinaša v skupnost zadovoljstvo. Stena polna priznanj in zahval je v pisarni Matjaža Lesjaka le dokaz njegovega aktivnega sodelovanja pri projektih in splošnega delovanja v prelepem okraju kjer živi.

Ste velik ljubitelj zbiranja starin, med drugimi starodobnih motociklov. Od kod tako veliko zanimanje za starodobna vozila?
»Tako je, že iz rane mladosti sem ljubitelj motorjev. Oče mi je prvega kupil, ko sem bil v tretjem razredu osnovne šole in od takrat se praktično nisem ločil od njih. Vrsto let sem jih zbiral, pripeljal celo iz različnih držav in vse to počnem še do danes. Moja največja in tudi najdražja pridobitev je Rudge iz leta 1938. Skoraj vsi motorji, ki jih imam so vozni, namreč, z določenimi se udeležim dirk in različnih predstavitev starodobnih vozil po Sloveniji in drugod. Kot vsi, ki se s tem ukvarjajo, tudi jaz z zbiranjem ohranjam tehnično kulturno dediščino in glede na to, da obožujem vse kar je v stiku s starim, to neizmerno cenim. Poleg starodobnikov imam trenutno v lasti tudi bolj moderno varianto znamke BMW, s katerim pa že nekaj let obkrožam države po Evropi.«

lesjakgaraza

Norton, Harley Davidson, Rudge, Ariel, Standard in še druge znamke motorjev stojijo v veliki garaži, duše teh lepotcev pa kar čakajo na božanje oči vsakega, ki obiščejo prostor. V najbolj cvetočem mesecu maju, na Jurjevo, vsako leto organizira povorko oldtimerjev v centru Tabora, kjer se ljubitelji starodobnikov pokažejo s svojimi vozili v vsej svoji veličini. Ustanovitelj Kluba Starodobnih dirkačev, ki je obstajal včasih, je danes član moto društva Magnet Trbovlje. Poleg vožnje iz užitka pa se redno udeležuje tudi motociklictičnih dirk. Lani je na Češkem skupaj s sovoznikom dosegel 1. mesto.

lesjakdirka

lesjakdirka1

Matjaž Lesjak ni le zbiratelj starin, je tudi velik poznavalec lesa. V lesni industriji je že skoraj 30 let in ker se zaveda, da je Slovenija kljub ogromni količini gozda bogata z lesom pa le to ni pogoj, da je pri nas zato les kvaliteten. Posluje večinoma s tujci, za kupce nabavlja okrogel les, ki ga kasneje predelajo v furnirje. Govorimo o močnem rustikalnem hrastu in starem hrastu, ki trenutno prinaša največ dela. Pa vendar, les mu predstavlja finančno stabilnost, s katero lahko uresničuje svoje zamisli in pomaga tistim, ki so na poti do uspeha, skupaj z njimi pa osmišlja srečo in vero v boljšo prihodnost.

Potovanja, ki jih Matjažu ne manjka, so pomemben del razvoja in zdravljenja duše. Videl je veliko krasnih kotičkov po svetu in prav vsak delček poti je vedno bil le tisti manjkajoči kos sestavljanke za gradnjo osebnosti in boljši vsak dan. Kot pravi, je doživljanje potovanja z motorjem popolnoma drugačno kot če potuješ z avtom kajti skozi čelado ne le, da vidiš sliko, doživetje pravzaprav zavohaš.

Omenili ste države po Evropi in drugod po svetu, ki ste jih obiskali z motorjem. Kam vse vas je zanesla pot?
»Moja prva resna pot me je vodila čez Španijo, Portugalsko, prečkal sem Gibraltar in zapeljal še na afriško celino do Maroka, Alžirije vse tja do Tunisa. Nepozabna doživetja, ogromno zbranosti, fokusa in seveda tudi zabave so zaznamovala moje življenje do te mere, da se še dandanes z veseljem vračam na odkrivanja novih poti. Lahko rečem, da sem prevozil celo Evropo. Vsa ta potovanja delim s prijateljem Janom, vsak na svojem motorju seveda. Uživam, če srečo delim s sočlovekom. Sem človek, ki ve, kaj prinese skupna izkušnja. Veliko življensko vrednega sem v preteklosti izgubil in posledično ravno zaradi tega še toliko več pridobil, zato se ne more več zgoditi, da nekaj, kar nosi težo lepih vrednot ne prepoznam ali celo spustim iz rok. Najlepše stvari sem vedno rad delil z ljudmi, ki jih imam rad in tako je tudi danes.
Moja zadnja pot je bila lani, neverjetno lepa Islandija je v meni pustila globok pečat. Prijazni ljudje, čudovita narava, vsi ti slapovi in reke, to so mesta, ki bi jih moral obiskati vsak človek. Čeprav Islandijo letno obišče okoli tri milijone turistov, je okolje čisto in urejeno. Zagotovo se bom še vrnil.«

lesjak1 (3)lesjakislandija1 lesjak1 (2) lesjakislandija2lesjak1 (1)

Brez dobre hrane seveda ne gre. Raznovrstna kulinarika po svetu in globoka želja po tem, da si nekoč osmisli gostilno z domačim pridihom, ga je pripeljala do uresničitve želje, ki je dolgo tlela v srcu Matjaža. Danes lastnik podjetja Gostinstvo Lisjak se že osmo leto ukvarja z gostinstvom, od aprila dalje pa upravlja znano gostilno Pri šoferski mamici, ki zaradi svoje dolgoletne tradicije in okusnih jedi privablja različne goste iz cele Slovenije in tudi tujine.

Zlahka lahko rečemo, da ste oseba širokega spektra hobijev. Praktično ste uresničili vse, kar ste si zamislili in občudovanja vredno je to, da vse skupaj ohranjate z noto zdrave jasnosti in racionalnosti. Poleg vsega radi dobro jeste in kar je zagotovo še več vredno, radi kuhate.
»Zelo rad kuham in še topleje mi postane pri srcu, ko vidim, da v mojih pripravljenih jedeh ljudje zares uživajo. Gostilna Pri šoferski mamici je točno to, kar sem si zamislil v preteklosti. Tam sicer ne kuham, to počnem doma in pri prijateljih. Vedno sem verjel v to, da bom nekega dne postal del zgodbe, povezane s kulinariko. Sem velik gurman in ko sem dobil priložnost prevzeti to gostilno, nisem niti pomislil, da bo odločitev prinesla težave. Nasprotno, čeprav je za tem ogromen finančni vložek, mi ni žal niti centa. Verjamem, da bo moj trud obrodil sadove. Letos aprila smo odprli novo prenovljeno gostilno, vložek vanjo pa ni le denar. Imam najpomembnejše atribute, ki zaznamuje dobro gostilno, to je okus, ambient in kolektiv. Struktura gostov je zelo raznolika in ravno to je v mojih očeh dokaz, da dober glas zares seže v deveto vas. Gostje so zadovoljni s tem kar vidijo, dobijo in okusijo, to izkušnjo pa delijo še med ostale. In to je tisto, kar prinaša rezultat.«

soferskamamica

sofmam

Ni veliko ljudi, ki se s svojo srčnostjo dotikajo drugih. Pravzaprav je hvaležnost daleč največji temelj obilja, ki ga dobra dela prinašajo. Bogastvo življenjskih izkušenj oblikuje naravo človeka in dejstvo je, da jih Matjažu Lesjaku zagotovo ne manjka. Veseli smo zgodb o uspehu kajti to nam daje vero in moč, da jih uresničimo sami.

 

Intervju zapisala: Alenka Zapušek

 

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran