Lepota objavil

Gube ali operacija?

clanek-gube-730x486Živimo v svetu, v katerem je naša zunanjost zelo pomembna. Zunanjost tako nekako predstavlja neverbalni jezik, ki pa je v današnji dobi mnogo močnejši in izrazitejši od samih besed. Naše telesne lastnosti o nas govorijo in nas razkrivajo, ne da bi mi sploh spregovorili besedo. O nas govori naša drža telesa, barva kože, telesna teža, način hoje in mnoge druge podrobnosti. O nas govorijo tudi gube, ki jih nekoč vsi spoznamo. So stalne spremljevalke in sopotnice staranja, z njimi pa se kar nekako ne moremo in ne znamo sprijazniti. Gube na obrazu pa niso posledica le staranja, pač pa gre za preplet različnih dejavnikov. Pri vsakem posamezniku se odražajo na različne načine ter z različno intenziteto, ki je v veliki meri odvisna od vzorcev in navad posameznika. Najvplivnješi za nastanek gub so seveda geni, zelo pomembno pa je tudi, kako zase skrbite v mladih letih.

Kožo tvorijo tri plasti: epidermis, dermis in podkožno tkivo. Epidermis predstavlja zunanjo plast, ki jo vidimo. Tvorijo jo celice poznane pod imenom keratinociti. Pod to plastjo se nahaja podporna plast, znana pod imenom dermis. To plast tvori vezno tkivo, ki ga sestavljata kolagen in elastin, vsebuje pa tudi druge tipe celic in služi kot podporna mreža naše kože. Pod dermisom leži podkožno tkivo, ki pa ga pretežno sestavljajo maščobne celice. Te maščobne celice pomagajo k izgledu kože, ki je lahko poln ali ohlapen. Ko se staramo se debelina naše zunanje plasti (epidermisa) tanjša, kar povzroča vidno tanjši izgled kože. Naša koža postane tudi bistveno bolj suha, saj celice izgubijo sposobnost zadrževanja vlage. Tanjša pa se ne le epidermis pač pa tudi druge plasti kože. Z leti se proizvaja manj kolagena, hkrati pa se tudi elastinska vlakna, ki so odgovorna za vzdrževanje elastičnosti kože pričnejo izrabljati. Manj kolagena in šibkejša elastinska vlakna pa sta glavna kriva za tvorbo gub in ohlapno kožo. Hkrati se skrčijo tudi maščobne celice, ki se nahajajo v podkožnem tkivo, in tako niso več zmožne podpirati vrhnjega sloja kože. Zaradi tega so gube in ohlapnost kože bolj vidne in izrazite.

Če poznamo faktorje, ki povzročijo hitrejše staranje in s tem tudi nastanek gub, ter se jim nato že v mladih letih poskusimo izogibati, lahko pripomoremo bolj mladostni in zdravi koži dlje časa. Staranje kože povzroča več faktorjev vključujoč vplive okolja. Eden izmed glavnih krivcev za nastanek gub je namreč sončenje. Morda se nam zdi, da bomo z zagorelostjo prikrili kakšno pomanjkljivost na koži, vendar je sončenje na dolgi rok izredno škodljivo za kožo in povzroča prezgodnje gube. Še posebej nevarno je sončenje v opoldanskih urah, če pa smo hkrati še v bližini vode ali snega, ki poskrbijo za odboj žarkov, pa je nevarnost še večja. Nekateri mislijo, da je sončenje v solariju bolj priporočljivo, vendar ga strokovnjaki v veliki meri odsvetujejo in ne priporočajo.  Drugi krivec za nastanek gub je vsekakor naš življenjski slog. Izpostavljenost stresu se kaže tudi kod predčasno staranje naše kože, veliko vlogo pa igra tudi naša dieta in kajenje. Poleg gub obstajajo za prenehanje kajenja še številni drugi in pomembnejši razlogi, ki dokazujejo kako škodljiv je vnos nikotina v naše telo. Koža postane zaradi nikotina v cigaretah sivkasta in usnjata, saj nikotin poslabša pretok krvi. Kajenje nas tako lahko postara tudi do dvajset let. Tako kot je pri avtu pomembno katero gorivo uporabljamo, tako je tudi za človeka pomembno s čim napolnimo naše telo. Vsaka slaba navada se namreč ponavadi ravno preko kože najprej pokaže. Pomembno je, da se izogibamo predelani hrani, sladkorju, alkoholu in kofeinu,  namesto tega pa uživamo hrano, ki je bogata z antioksidanti. Če želimo imeti dolgo mladostno kožo potem je potrebno v naš jedilnik zagotovo vnesti jagode, borovnice, brokoli in korenje, saj pomagajo ohranjati kolagen in elastin pod kožo. Skrbijo tudi za zadosten vnos proteinov, vitaminov in mineralov.

Zadnjih nekaj desetletij je »brisanje« gub postalo nekaj običajnega, o njem pa ne razmišljajo samo ženske srednjih let temveč že dekleta v dvajsetih letih. Obstajajo posegi, ki se jih lahko poslužimo vendar, če popolnoma odstranimo in zgladimo gube smo morda res videti mlajši, s tem pa na nek način zakrijemo tudi določene poteze naše osebnosti. Zato je pomembno da ne pretiravamo z različnimi posegi. Bolje je, da se držimo zdravega načina življenja, slabim razvadam pa se poskušamo večkrat odreči in tako poskrbimo za bolj naraven in mlad izgled naše kože.

Pokrovitelj članka: www.gube.info

Avtorica: Kaja Božič

You must be logged in to post a comment.

Ostale objave iz sekcije

  • Karitejevo maslo in njegovi lepotilni učinki

  • Lepotilni čudeži morskih globin

  • Vsestransko uporabno trdo milo za roke

  • Poslovite se od poraščenosti

  • Poletje brez skrbi: aplikacija Na soncu

  • Arnika – občudovanja vredna rastlina

  • Pozabite na strije

  • Pigmentni madeži na obrazu

  • Gube ali operacija?

  • Krčne žile pestijo 20-odstotkov človeštva

Všečkajte našo stran