Novice objavil

12. in 13. april bo v Rovinju pester pogled v nebo. Ne pozabite – divja Red Bull Air Race končno blizu nas!

Ljubitelji adrenalina, če še ne veste, kako preživeti prihajajoči vikend – ena izmed idej je obiskati prelepo obmorsko mesto Rovinj in ubiti dve muhi na en mah: ujetje pomladnega sonca na rovinjski plaži in ogled divje Red Bull Air Race, ki jo bomo končno lahko videli, brez potovanja z letalom.

Prvič se bo na prestižni zračni bitki svetovnega formata preizkusil tudi Slovenec, pilot Peter Podlunšek.

Bitka za naslov na novi lokaciji na Hrvaškem

Britanec Paul Bonhomme se bo v zračni Red Bull bitki spopadel z Avstrijcem Hannesom Archom in skupino najboljših pilotov na svetu  na svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race, ki bo 12. in 13. aprila potekalo v Rovinju.

Red Bull Air Race bo s svojo drugo postajo obiskal Evropo, in sicer bo svetovno prvenstvo prvič doslej potekalo v Rovinju na Hrvaškem. Britanec Paul Bonhomme ima po vznemirljivi otvoritveni dirki letošnje sezone, ki je v začetku marca potekala v Abu Dhabiju, trenutno rahlo prednost pred Avstrijcem Hannesom Archom in Kanadčanom Petom McLeodom.

Postaja v Rovinju, 12. in 13. aprila, bo najhitrejši motošport na svetu približala lokaciji prve dirke v zgodovini Red Bull Air Race – Zeltweg, Avstrija, 2003 – in mediteranskim letalskim navdušencem zagotovila težko pričakovano priložnost, da si hitro in nizko letečo akcijo ogledajo v živo.

V Abu Dhabiju, na eni od najbolj tesnih finalnih dirk v zgodovini športa je Bonhomme dosegel čas 56.439 sekund in Archa premagal za stotinko sekunde (56.776).

Kirby Chambliss (USA) - Action
Bonhomme, Arch, McLeod in Avstralec Matt Hall so bili najboljši štirje piloti v Abu Dhabiju. Tik za njimi so se uvrstili Britanec Nigel Lamb (5), Nemec Matthias Dolderer (6), Čeh Martin Sonka (7) in Francoz Nicolas Ivanoff (8). Zaradi novih pravil, kot npr. standardiziranih motorjev, tekmovalnost še nikoli ni bila na tako visoki ravni. Tudi štirje piloti, ki so na prvi dirki bili težak boj – Japonec Yoshihide Muroya (9), Madžar Peter Besenyei (10), Američan Kirby Chambliss (11) in njegov sorojak Michael Goulian (12) – še vedno upajo na stopničke v Rovinju, slikovitem pristaniškem mestu na Jadranskem morju.

“Nisem pričakoval, da bodo rezultati tako tesni,” je dejal Bonhomme, ki si je oddahnil, ko je v Abu Dhabiju dosegel svojo 14. zmago v karieri, pred tem je zadnjo zmago namreč osvojil v New Yorku leta 2010. “Predvideval sem, da se bodo časovne razlike med piloti zmanjšale zaradi sprememb pravil. Vendar ne toliko. Sedaj gre zares in nihče si ne sme privoščiti napake.”

Martin Sonka (CZE) - Action
Dirka v Rovinju bo na »domačih« tleh za Avstrijca Archa in Nemca Doldererja . Oba sta imela veliko oboževalcev na dirki v Budimpešti leta 2009 in oba upata na veliko število navijačev v slikovitem mestu na zahodni obali Istre.

“To je najlepša lokacija letošnje sezone,” je dejal Arch, svetovni prvak 2008, ki je v karieri dosegel 7 zmag in za katerega bodo navijali zvesti oboževalci Red Bull Air Race iz regije in bližnje Avstrije. “Mislim, da bo to najbolj vznemirljiva dirka doslej.”

Peter Besenyei - Action
Na dirki v Rovinju pa se bo premierno predstavil tudi Slovenec Peter Podlunšek, ki bo tekmoval v soboto 12. aprila. Petru in še ostalim novincem se je uspelo uvrstiti v Red Bull Air Race 2014 Challenger Cup. To je novost leta 2014, ki novim osmim pilotom iz sedmih različnih držav omogoča, da se pomerijo v Challenger Cup-u za točke. Cilj novega koncepta je, dati obetavnim mladim pilotom priložnost, da razvijejo svoje veščine letenja na nižji višini v skladu s pogoji dirke, in tako še bolj okrepiti celotno varnost najhitrejše motošport serije na svetu.ki bo novi generaciji nadarjenih pilotov s celega sveta dal priložnost, da doživijo vznemirjenje tega športa v nekoliko manj napetem.

Koledar dirk v 2014:

– 28. februar/1. marec – Abu Dhabi (ZAE)
– 12./13. april – Rovinj (Hrvaška)
– 17./18. maj – Putrajaya (Malezija)
– 26./27. julij – Gdynia (Poljska)
– 16./17. avgust – Ascot (Združeno Kraljestvo)
– 6./7. september – Fort Worth (ZDA)
– 11./12. oktober – Las Vegas (ZDA)
– 1./2. november – Kitajska

Fotografije: Joerg Mitter, Predrag Vučković, Balazs Gardi

You must be logged in to post a comment.

Všečkajte našo stran